DUGINE BOJE PODELILE EVROPU: Da li je reč o promovisanju ili podršci homoseksualnom opredeljenju

Goran Čvorović - Stalni dopisnik iz Brisela

25. 06. 2021. u 06:51

MAĐARSKI novi zakon protiv promovisanja homoseksualnosti pred maloletnicima našao se među glavnim tačkama na juče započetom dvodnevnom samitu evropskih lidera u Briselu.

ДУГИНЕ БОЈЕ ПОДЕЛИЛЕ ЕВРОПУ: Да ли је реч о промовисању или подршци хомосексуалном опредељењу

Foto AP

Planirano je da ova tema bude suštinski sastojak menija za radnom večerom, ali svakako ne kao "dezert", imajući u vidu razmimoilaženja Brisela sa Budimpeštom i nekim drugim evropskim prestonicama.

Zakon 17 članica smatra diskriminatorskim. Duboku zabrinutost su izrazile Nemačka, Francuska, Španija, Irska, Austrija, Italija, Grčka, zemlje Beneluksa, baltičke države. Portugalija se suzdržala, a protiv su, do sastanka, bile istočne članice.

Sve se dodatno zakuvalo odlukom UEFA da na "Alijanc areni" u Minhenu u sredu na utamici Evropskog prvenstva između Nemačke i Mađarske zabrani svetlosne efekete u duginim bojama, što je trebalo da bude oblik protesta zbog izglasanog zakona. Predsednica EK Ursula fon der Lajen je poručila da je zakon "sraman", a Mađarska uzvratila da je "sramna" njena izjava.

Budimpešta poručuje da zakonom štite porodicu i vaspitanje dece, evropski zvaničnici u tome vide opasno mešanje pornografije i homoseksualizma. Sve se vrti oko toga da li je reč o promovisanju ili se radi o podršci homoseksualnom opredeljenju.

Foto: EPA

Viktor Orban

Raspravljalo se i oko evropskog plana obnove od 750 milijardi evra.

Razmatrani su, takođe, i odnosi s Rusijom, s ciljem primene nove strategije oličene u tri reči - odgovor, sprečavanje, dijalog. Brisel, naime, smatra da su odnosi s Moskvom na najnižem nivou.

Atmosferu oko Rusije je zagrejao predsednik Litvanije Gitanas Nauseda, koji je stigavši u Brisel na skup 27 lidera evropskog bloka, izrazio skepticizam prema predlogu Pariza i Berlina da se razmotri održavanje samita EU sa ruskim liderom Vladimirom Putinom.

Nauseda je rekao da je to ideja poput "pokušaja da se da medvedu da čuva lonac meda".

- Treba da budemo izuzetno oprezni, ovo nije poput odnosa Rusije i Sjedinjenih Država - rekao je on misleći na susret američkog predsednika Bajdena i Putina. - Zasada ne vidimo nikakvu stvarnu promenu u načinu ponašanja Rusije.

Migranti i Turska su još jedno važno pitanje, zbog čega postoji ideja otopljavanja odnosa i sa Ankarom. U EU se pribojavaju novog talasa posle povlačenja SAD iz Avganistana, pa su na sto stavili 5,7 milijardi evra, od čega 3,5 milijardi Turskoj.

 

PROČITAJTE, PA KRITIKUJTE

PREMIJER Mađarske Viktor Orban izjavio je u Briselu da njegova zemlja nije usvojila zakon protiv LGBT populacije, već da je u pitanju zakon o deci i njihovim roditeljima. Dolazeći na samit EU, on je poručio svima da prvo pročitaju zakon, a onda da ga kritikuju. "Ja sam bio borac za slobodu u komunističkom režimu gde je homoseksualnost bila kažnjiva", rekao je Orban.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna