PREKO LOKALA DO "JELISEJA": Prvi krug regionalnih izbora, francuska desnica u uzletu

Goran Čvorović - Stalni dopisnik iz Pariza

20. 06. 2021. u 21:55

PRVI krug lokalnih izbora, održanih na dvostrukom nivou, regiona i manjih teritorijalnih jedinica, departmana, bio je prilika u Francuskoj da se potvrdi jačanje ekstremne desnice, kao i sve veća nezaintersovanost građana.

ПРЕКО ЛОКАЛА ДО ЈЕЛИСЕЈА: Први круг регионалних избора, француска десница у узлету

Foto: Tanjug/AP

Do podneva, izjasnilo se svega 12,22 odsto birača, što predstavlja jednu od najnižih izlaznosti uopšte u zemlji, bez obzira na to što je odziv u principu niži nego na opštim izborima.

Razlozi za to su sve manje poverenje građana u političku nomenklaturu, gubitak tradicionalnih repera između klasične levice i desnice dolaskom centriste Emanuela Makrona na vlast, ali i strah od pandemije koja još traje. Na biračkim mestima je bilo obavezno nošenje maski, korišćenje gelova i držanje distance, ali bilo je dosta onih kojima ni to nije bilo dovoljno. Ljudi su juče na pijaci više pričali o epidemiji, fudbalu i posledicama velikog nevremena, nego o glasanju.

Pred ovo izjašnjavanje, krajnjoj desnici na čijem čelu je Marin le Pen predviđala se mogućnost da osvoji bar dva od ukupno 13 francuskih regiona, što bi bio presedan. U sondažama su izbili u vođstvo u čak šest regiona, u još šest na čelu je klasična desnica koja je i sama zaoštrila kurs. S druge strane, levica sve više tone. Mnogo toga biće rešeno koalicionim združivanjem pred drugi krug sledeće nedelje.

Klasična desničarka Valeri Pekres ima izglede da zadrži vlast u pariskom regionu, kao i nacionalisti na Korzici. Biće to provera i za 13 ministara koji učestvuju kao kandidati.

Društvena fraktura, neredi, sve veća nebezbednost, upravljanje pandemijom - neke su od glavnih tema koje su obeležile predizbornu kampanju, iako je reč o regionalnim izborima. Biće, zato, ovo važna generalna proba uoči predsedničkih izbora koji će biti održani za deset meseci, i na kojima su Emanuel Makron i Marin le Pen već viđeni u drugom krugu, kao i pre pet godina, ali ovoga puta sa znatno manjom razlikom. Do tada, sve je moguće, pa i da Marin le Pen, preko lokalnih izbora, napravi važan korak ka Jeliseju.

FAVORIT MARIJANI

NAJVIŠE izgleda da osvoji vlast u taboru Marin le Pen ima Tjeri Marijani u velikoj oblasti Provansa - Alpi - Azurna obala, koji je, inače, veliki prijatelj Srba i kao evropski poslanik to redovno ističe. "Nacionalno okupljanje" šansu vidi i na severu zemlje i u Normandiji. Tome je mnogo doprinela činjenica da Marin le Pen više ne zagovara izlazak iz evrozone, dok je direktne pozive na napuštanje EU pretvorila u zahteve za povratak nacionalne suverenosti u suštinskim domenima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DAN ČISTE ENERGIJE: Obnovljiva energija je kamen temeljac za borbu protiv klimatskih promena