OKRUTNI NAPAD UKRAJINSKIH DIVERZANATA: Rusija traži hitnu reakciju Saveta bezbednosti

Novosti online

18. 06. 2021. u 08:20

RUSIJA poziva Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da osudi napad ukrajinske diverzantske grupe na položaj ustanika nepriznate Luganske narodne republike (LNR) 11. juna, navodi se u komentaru objavljenom na sajtu stalnog predstavništva Rusije pri UN.

ОКРУТНИ НАПАД УКРАЈИНСКИХ ДИВЕРЗАНАТА: Русија тражи хитну реакцију Савета безбедности

Foto: Depositphotos/Printscreen

Ističe se da je Rusija 17. juna u Savetu bezbednosti UN pokrenula razgovor o nedavnom incidentu sa napadom ukrajinskih diverzanata na osmatračnicu u LNR.

- Rusija poziva članove Saveta bezbednosti da osudi taj besmisleni i okrutni napad Oružanih snaga Ukrajine na položaj ustanika Luganska. To predstavlja direktno kršenje Minskih sporazuma, kao i dodatnih mera za jačanje režima prekida vatre od 22. jula 2020. godine, koje zabranjuju izviđačko-diverzantske akcije strana - navodi se u komentaru ruske strane.

Takođe se ističe da je Moskva posebno zabrinuta zbog "direktnog saučesništva zapadnih zemalja u zločinima kijevskog režima protiv svojih civila".

- Tako se od 13. aprila pripremom ukrajinskih snajperista bave američki vojni stručnjaci u kampu za obuku u blizini Mariupolja, koji se nalazi u neposrednoj blizini zone sukoba. Danas čak ni za medije više nije tajna da američke kompanije isporučuju Ministarstvu odbrane Ukrajine snajperske puške i municiju za njih. Takve američke isporuke naoružanja i vojne tehnike podstiču Kijev na destabilizaciju situacije u Donbasu i pokušaje rešavanja konflikta nasilnim putem - konstatuje stalno predstavništvo Rusije pri UN.

Moskva skreće pažnju na to da su ukrajinski vojnici 11. juna izazvali provokaciju praktično odmah nakon telefonskog razgovora predsednika Ukrajine i SAD 8. juna i nakon putovanja Vladimira Zelenskog na kontakt-liniju u Donbasu 8-9. juna.

- Diverzija je realizovana uoči važnih međunarodnih događaja – samita G7, NATO, EU-SAD, a takođe sastanka Vladimira Putina i Džoa Bajdena - ocenjuje ruska strana.

Podsetimo, ukrajinska diverziona grupa 11. juna izvela je napad na posmatrački punkt Narodne milicije samoproglašene Luganske Narodne Republike i tom prilikom ubijeno je pet ustanika. Šef samoproglašene Luganske narodne republike (LNR) Leonid Pasečnik izjavio je da je diverziju odobrilo i isplaniralo rukovodstvo Ukrajine uoči sastanka predsednika Rusije i SAD.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVETSKI DAN BORBE PROTIV DIJABETESA: Izazovi i rešenja za prevenciju i kontrolu ove hronične bolesti