RIZIK ITALIJANSKIH LEKARA SE ISPLATIO: Pacijenti kojima je presađeno srce pozitivnih na koronu uspešno se opravljaju

Milica Ostojić - Stalni dopisnik iz Rima

17. 06. 2021. u 16:17

DVE italijanske bolnice, prve su na svetu u kojima su izvršene transplantacije srca, a da su preminuli donori bili pozitivni na virus korona.

РИЗИК ИТАЛИЈАНСКИХ ЛЕКАРА СЕ ИСПЛАТИО: Пацијенти којима је пресађено срце позитивних на корону успешно се оправљају

Foto: EPA

Prva transplantacija usledila je krajem aprila na čoveku od 64 godine u Bolonji, a druga na dečaku od 15 godina u Rimu i nijedan od primalaca novog srca, nakon intervencije, nije zaražen koronom.

- Obe transplantacije usledile su - objašnjava direktor Nacionalnog Centra za transplantaciju Masimo Kardilo - zbog težine kliničkog stanja pacijenata, što je podstaklo medicinske ekipue u bolnicama "Sant Orsoli" iz Bolonje i "Bambin Đezu" iz Rima da zatraže autorizaciju presađivanja, iako su osobe donatori bile bez antitela. Uzeli smo u obzir stanje kod oba pacijenta i koji je rizik od smrti, odnosno evolucije teškog obolenja i procenili da je možda veći nego što bi moglo biti prenošenje patologije od donatora. Pacijenti se osećaju dobro i već su se vratili kućama.

Ovo je prvi slučaj na internacionalnom nivou koji je počeo sa aktiviranjem za ovakve mogućnosti decembra 2020. godine i od tada je u Italiji, osim ova dva presađivanja, realizovano još 17 presađivanja jetre od pacijenata koji su imali Kovid i nijedan primalac nije postao zaražen nakon operacije. Ovakav eksperiment pokazao se veoma uspešnim i izvodi se u osam italijanskih bolnica (u Torinu, Bolonji, Milanu, Bariju i u tri Rimske bolnice).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati