OVO PRERASTA U NEŠTO TRAJNIJE I STRATEŠKO: Vašington zabrinut zbog saradnje Rusije i Kine

Novosti online

15. 06. 2021. u 08:55

ADMINISTARACIJA predsednika Amerike Džozefa Bajdena zabrinuta je zbog sve višeg nivoa saradnje Rusije i Kine, piše "Politiko" pozivajući se na visoko rangirane zvaničnike.

ОВО ПРЕРАСТА У НЕШТО ТРАЈНИЈЕ И СТРАТЕШКО: Вашингтон забринут због сарадње Русије и Кине

Foto: Depositphotos

Prema rečima sagovornika portala, dugo vremena odnosi Rusije i Kine bili su ograničeni na taktičku saradnju i privremeno partnerstvo. Međutim, u poslednje vreme saradnja između dve zemlje transformiše se u "nešto znatno trajnije i strateško".

- Saradnja Rusije i Kine koju pratimo poslednjih deset godina je dublja i, iskreno, izaziva veću zabrinutost. Mislim da na određenom nivou ta saradnja funkcioniše kao kvazi-alijansa - piše "Politiko" i dodaje da dve zemlje često imaju jedinstven stav kada je reč o važnim pitanjima u UN, podižu saradnju u trgovinskoj, vojnoj  i tehnološkoj sferi.

Prema rečima izvora "Politika", američko rukovodstvo će morati da „revidira strategiju“: da li će Amerika obuzdavati obe zemlje ili će razraditi različite pristupe.

Kratkoročno gledano, navodi jedan od sagovornika, pitanja koja izazivaju zabrinutost potiču od Rusije ali dugoročno gledano izazov koji predstavlja Kina brine najviše.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili