PRST U OKO PUTINU PRED SASTANAK SA BAJDENOM: NATO ne odustaje od širenja na istok, oštra provokacija iz Kijeva

Novosti online

15. 06. 2021. u 07:37

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski "pohvalio" se na tviteru da će njegova zemlja postati nova članica NATO pakta, iako nema potvrde zvaničnike Severnoatlantske alijanse.

ПРСТ У ОКО ПУТИНУ ПРЕД САСТАНАК СА БАЈДЕНОМ: НАТО не одустаје од ширења на исток, оштра провокација из Кијева

Foto: Printscreen

- Pohvalno je što naši NATO partneri imaju razumevanje za sve rizike i izazove sa kojima se suočavamo. Lideri NATO su potvrdili da će Ukrajina postati član Alijanse, a Akcioni plan za članstvo je sastavni deo procesa učlanjenja. Ukrajina zaslužuje pohvale zbog naše uloge u osiguravanju evroatlantske bezbednosti - napisao je Zelenski na tviteru.

Sa druge strane, američki predsednik Džo Bajden je tokom jučerašnjeg samita u Briselu rekao da NATO namerava da i dalje podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, ali i da Kijev treba da ubedi Alijansu da zaslužuje članstvo u njoj, kao i da preduzme sve potrebne korake, uključujući iskorenjivanje korupcije.

- Oni još uvek treba da se izbore sa korupcijom. Potrebno je da ispunjavaju različite kriterijume da bi dobili akcioni plan - rekao je Bajden.

Podsetimo, sastanak Putina i Bajdena održaće se 16. juna u Ženevi. Kremlj je saopštio da predsednici nameravaju da razgovaraju o rusko-američkim odnosima, strateškoj stabilnosti, kao i o borbi protiv kovida 19 i rešavanju regionalnih sukoba. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna