VOJNA MOĆ RUSIJE JAČA, NATO SPREMA ODGOVOR: Stoltenberg jasno rekao - Moskva više nije konstruktivni partner

Novosti online

14. 06. 2021. u 07:40

GENERALNI sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da Rusija ojačava svoj vojni potencijal, a kao odgovor Alijansa će preduzeti mere i, između ostalog, ojačati sopstvenu odbranu.

ВОЈНА МОЋ РУСИЈЕ ЈАЧА, НАТО СПРЕМА ОДГОВОР: Столтенберг јасно рекао - Москва више није конструктивни партнер

Foto: Depositphotos

Kako je rekao, NATO je zauzeto dupli pristup kada je reč o Rusiji, sa jedne strane vodiće se dijalog, a sa druge – jačanje odbrane.

Prema njegovim rečima, trenutno NATO realizuje najjače napore kako bi osigurao kolektivnu odbranu od vremena Hladnog rata, a taj trend se i dalje nastavlja.

- Nemamo nameru da kopiramo Rusiju, mi ćemo odgovoriti tvrdo i precizno. U pitanju je kombinacija raznih sredstava koje smo demonstrirali u prethodnim godinama - naglasio je Stoltenberg u intervjuu za "Si-en-bi-si".

Posebno se osvrnuo na temu nuklearnog oružja i naglasio da Alijansa ne planira da razmešta nove rakete na kopnu, budući da je to stav NATO-a nakon isteka Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

- Međutim, na jačanje ruske nuklearne moći odgovorićemo na razne načine, između ostalog i jačanjem kopnene i vazdušne odbrane, a naravno i putem kontrole naoružanja, što je deo dijaloga sa Rusijom - naglasio je.

NATO će revidirati svoj strateški koncept u kojem je Rusiju smatrala „konstruktivnim partnerom“, budući da to više ne odgovara aktuelnoj situaciji, izjavio je pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu odbranu Džejk Salivan.

- Poslednji strateški koncept je bio napisan 2010. godine. Tada smo Rusiju smatrali konstruktivnim partnerom, a Kinu skoro da nismo ni spominjali. Međutim, vreme je da se taj koncept obnovi - rekao je Salivan na brifingu pred let za Brisel, gde se održava samit lidera NATO-a.

Salivan je takođe rekao i da će predsednik SAD Džozef Bajden sa liderima NATO-a razgovarati o predstojećem samitu sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, koji će biti održan 16. juna u Ženevi.

Međutim, kako je precizirao, taj razgovor će biti održan "iza zatvorenih vrata".

- Bajden će imati priliku da svojim saveznicima predoči namere vezane za razgovor sa putinom i to će uraditi iza zatvorenih vrata“, kazao je Salivan i dodao da će „Bajden u Ženevu otići sa podrškom sele Alijanse.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna