INTERVJU Teolog Kevin Anet: U Kanadi je pobijeno čak 60.000 dece Indijanaca

D. VUJIČIĆ

14. 06. 2021. u 12:14

MEDIJSKO otkriće leševa 215 dečaka i devojčica na groblju Rezidencijalne škole za male Indijance u Kamlopsu na zapadu Kanade je pokušaj da se jednom zauvek zakopa priča o ubijenim malim urođenicima koji su bili prisiljeni da pohađaju jednu od 141 ovakve škole širom zemlje.

ИНТЕРВЈУ Теолог Кевин Анет: У Канади је побијено чак 60.000 деце Индијанаца

Foto I. Marinković

Ovaj broj umorenih mališana je tek 10 odsto stvarno stradalih u ovom konclogoru. Neotkopana tela dece još leže pod temeljima novosagrađenih zgrada ove škole i mogu biti otkrivena ukoliko se naloži temeljna policijska istraga.

Ovo, u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti", tvrdi Kevin Anet, nekadašnji protestantski sveštenik koji je još 1994. prvi javno optužio Kanadu, Katoličku crkvu i britansku krunu za genocid nad Indijancima. Anet, poreklom iz Irske, koji je od tada prošao put od pastora heroja, preko dvostruke nominacije za Nobelovu nagradu za mir, do zaboravljenog borca za pravdu, kaže da je po njega "sve krenulo po zlu" kada je Kanada formirala Nacionalnu komisiju za istinu i pomirenje sa urođenicima:

- Javno sam kritikovao rad te državno-crkvene komisije, naročito kada je 2015. saopštila nalaze da je u minulih 120 godina izvršen "kulturni genocid" nad Indijancima, ali ne i ko je za to odgovoran.

* Šta su ustanovili?

- Prema Komisiji, u katoličkim crkvama tokom svih tih godina umrlo je oko 3.200 indijanske dece, uglavnom od zbog zaraznih bolesti, a do 2021. zvanična procena se popela na 6.000 umrlih mališana. Premijer Trudo je 2018. priznao "kulturni genocid" nad indijanskim narodom, ali je izbegao pominjanje ubijanja dece. Onda su se nedavno pojavile tužne slike iz škole u Kamlopsu koje su šokirale svet. Radi se o farsi i pokušaju da se konačno stavi tačka na strašnu priču o sudbini malih Indijanaca na tlu Kanade.

* Tvrdite da je pokazivanje dečjih grobnica prikrivanje?

- Oni koji su skrivili genocid sada zatiru tragove razmera zločina. Broj od 215 malih skeleta su u stvari tela dece koja su sahranjena na groblju pored škole, a temelji drugih zgrada iste škole koje su nicale pored centralne, sagrađene još 1890, kriju još najmanje devet puta toliko žrtava. Skrivena su tela dece koja su preminula u brojnim medicinskim eksperimentima nad mališanima, naročito posle Drugog svetskog rata. Ostala su svedočanstva preživelih Indijanaca koja govore da su tamo nad njima rađeni eksperimenti za račun američke vojske i farmaceutske industrije. Testirani su, između ostalog, na prag izdržljivosti bola, rađene su sterilizacije dečaka i devojčica, a u eksperimentima su učestvovali i nemački lekari prebačeni ovde posle Drugog svetskog rata koji su radili za potrebe američke vojske.

* Koliko je zaista indijanske dece nastradalo u tim školama?

- Zvanična statistika kaže da je smrtnost u školama bila ispod jedan odsto, a preživeli i knjige koje nisu uništene, tvrde da se najmanje 50 odsto malih Indijanaca nije vratilo sa školovanja. Realno - više od 60.000 dece je usmrćeno. UN smo prijavili 29 masovnih grobnica dece u nekoliko desetina škola kao i grobnice čitavih sela skrivene pod ledom Kanade.

* Ko je držao ove škole?

- Katolička crkva od kraja 19. veka zajedno sa kanadskom državom krenula je u proces "socijalizacije" Indijanaca. Deca su od sedme godine na silu su dovođena u internate gde su, kao u Kamlopsu, po dolasku bili šišani do glave, davan im je broj, a o njima su brinuli katolički nameštenici. Deci je bio zabranjen maternji jezik i stariji vršnjaci su bili obučeni da ih tuku ako progovore na svom jeziku. Prvo im je oduziman jezik baš kao vama Srbima da bi im kasnije menjana svest o poreklu. Srpski narod je prošao kroz isto u prošlom veku po receptima Katoličke crkve.

* Odakle interes Vatikana za "socijalizaciju" Indijanaca?

- Razlozi su zvanično altruistički, nezvanično, Katolička crkva je tako postala najveći zemljoposednik na svetu. U rezervatima gde su smešteni domoroci vatikanski sveštenici su bili. i danas su poglavari zajednica i ucenama ili novcem kupuju lokalne lidere.

ĆUTE I UN

* Krajem prošlog veka učinili ste javnim svedočenja iz Kamlopsa.

- Za masovne grobnice dece u Kamlopsu prvi put sam saznao od očevica koji je radio na sahranjivanju dece. Zvao se Jesi Džuls. On je je prvi svedočio 1997. o strahotama koje je video, imenovao je i odgovorne katoličke sveštenike. Dosad imamo 39 svedočanstva, i to samo iz ove škole. O svemu su obaveštene i UN, ali ćute.

UNIŠTAVAJU MESTO ZLOČINA

* Šta se upravo događa u Kanadi?

- Uništava se mesto zločina, a država i crkva se pretvaraju da fali samo "akcija civilnog društva" da dođe do pomirenja naroda koji je istrebljen i njegovih istrebljivača.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DIGITALNA TRANSFORMACIJA U OBLASTI LJUDSKIH RESURSA: Šta su svetski trendovi, a kako je u Srbiji?