BOLJI SVET KOŠTAĆE 40.000 MILIJARDI: Drugi dan samita G7 u znaku novog programa, koji ne govori gde će naći potrebna sredstva

V. N.

12. 06. 2021. u 20:07

Lideri grupe G7 u subotu su podržali novi globalni plan pomoći siromašnim zemljama kako bi izgradile infrastrukturu u nastojanju da odgovore na kinesku inicijativu "Pojas i put", saopštila je Bela kuća.

БОЉИ СВЕТ КОШТАЋЕ 40.000 МИЛИЈАРДИ: Други дан самита Г7 у знаку новог програма, који не говори где ће наћи потребна средства

Foto: Tanjug/AP Photo

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena saopštila je da su lideri grupe G7 koji su se sastali u Kornvolu odobrili pokretanje plana "Izgradimo bolji svet", koji će pomoći da se smanji manjak infrastrukture u zemljama u razvoju od 40.000 milijardi dolara, preneo je Rojters.

"Predsednik Bajden sastao sa liderima G7 da bi razgovarali o strateškom takmičenju sa Kinom i posvetili se konkretnim akcijama kako bi se zadovoljile ogromne potrebe za infrastrukturom u zemljama sa srednjim i niskim prihodima", navela je Bela kuća.

G7 i ostali partneri sa sličnim stavovima koordiniraće prikupljanje kapitala privatnog sektora kako bi se investiralo u borbu protiv klimatskih promena, u zdravstvo, digitalnu tehnologiju i rodnu ravnopravnost, što će podržati i finansijske institucije.

"Plan B3W imaće globalni domet, od Latinske Amerike i Kariba do Afrike i Indopacifika", navela je Bela kuća.

Američki zvaničnik je pojasnio da do sada Zapad nije uspeo da ponudi pozitivnu alternativu, kako je rekao, nedostatku transparentnosti, lošim ekološkim i radnim standardima i prinudnom pristupu kineske vlade koja je mnoge države dovela u lošije stanje, a da je to ono što će lideri G7 najaviti.

Zvaničnik nije izneo detalje vezane za načine finansiranja globalne infrastrukturne inicijative G7, ali je rekao da bi plan podrazumevao prikupljanje stotina milijardi javnog i privatnog novca kako bi se pomoglo da se do 2035. godine smanji infrastrukturni jaz vredan 40 biliona dolara u zemljama gde je to potrebno.

DžONSON: ISTORIJSKI PREVENTIVNO

Premijer Velike Britanije Boris Džonson ocenio je da je akcioni plan G7 koji predviđa prevenciju budućih pandemija "istorijski".

Deklaracija iz Karbisa sadrži niz obavezujućih stavki o politici u zdravstvu, prenosi "Gardijan".

Kolektivni koraci uključuju smanjenje vremena potrebnog za razvoj i licenciranje vakcina, tretmana i dijagnostike za bilo koju buduću bolest na manje od 100 dana, uz istovremeno jačanje globalnih mreža za nadzor.

"Prema ovom sporazumu, vodeće svetske demokratije će se obavezati da spreče da se globalna pandemija ikada više ponovi, a ni razaranje izazvano kovidom 19, poručio je.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna