KIJEV OD RUSIJE TRAŽI REPARACIJE ZBOG DONBASA I KRIMA: Ukrajinska vlada formulisala spoljnopolitičku strategiju

Novosti online

09. 06. 2021. u 19:21

UKRAJINSKA vlada usaglasila je Strategiju spoljnopolitičkog delovanja zemlje do 2024. godine, a dokument, između ostalog, predviđa da se od Rusije traže reparacije za štetu pričinjenu Ukrajini za vreme privremene okupacije njenih teritorija.

КИЈЕВ ОД РУСИЈЕ ТРАЖИ РЕПАРАЦИЈЕ ЗБОГ ДОНБАСА И КРИМА: Украјинска влада формулисала спољнополитичку стратегију

Foto: Depositphotos

- Mnogo smo radili zajedno sa drugim institucijama, stručnjacima i javnošću. Ovo je prvi ovakav strateški dokument u spoljnoj politici Ukrajine u istoriji - napisao je na Tviteru šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba.

Poseban deo dokumenta posvećen je odnosima sa Rusijom.

U skladu sa strategijom, Kijev namerava da jača pritisak i obuzdavanje Moskve kako bi prekinuo "agresivnu politiku Rusije" i "obnovio teritorijalnu celovitost zemlje" uz podršku široke međunarodne koalicije.

Posebna tačka dokumenta odnosi se na "ostvarivanje kompenzacija i drugih vidova reparacija za štetu pričinjenu Ukrajini usled privremene okupacije teritorije".

Tekst dokumenta je objavljen na zvaničnom sajtu vlade.

Podsetimo, ranije je ambasador Ukrajine u Nemačkoj Andrej Meljnik rekao da je jedan od uslova za normalizaciju odnosa sa Moskovom da Rusija plati reparacije nakon što Ukrajini vrati Krim i napusti Donbas.

Sukob Ukrajine i Rusije

Odnosi Rusije i zapadnih zemalja pogoršali su se nakon što je Krim postao deo Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto stanovnika Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom, privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, na pitanje Krima je definitivno stavljena tačka.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima u kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.

(Sputnjik.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna