VRELO LETO NA ITALIJANSKOJ POLITIČKOJ SCENI: Konte staje na čelo partije Pokret 5 zvezdica

Milica Ostojić - stalni dopisnik iz Rima

07. 06. 2021. u 13:36

NASTAVIĆEMO da budemo lojalni Vladi da bi Italija krenula napred, ali nećemo odustati od naše borbe, deo je prve zvanične izjave bivšeg premijera Đuzepe Kontea, nakon najave da staje na čelo partije Pokrtet 5 zvezdica i da će do kraja juna biti i izabran za njenog lidera.

ВРЕЛО ЛЕТО НА ИТАЛИЈАНСКОЈ ПОЛИТИЧКОЈ СЦЕНИ: Конте стаје на чело партије Покрет 5 звездица

Foto: EPA

Konte dodaje da će partija imati nove ličnosti sa novim ulogama, te da su izvesne odluke Vlade dezorjentisale ovu partiju.

Nakon prisilnog izlaska sa političke scene, febraura meseca (kada je pala Vlada zbog sukoba sa Mateom Rencijem), kada je predsednik Republike Serđo Matarela predložio Marija Dragija za premijera, Konte se vraća na velika vrata u politiku, “veoma motivisan” kako je izjavio u prvom intervjuu (Korijere dela Sera), "spreman da radi za dobrobit građana".

Konte najavljuje da će, čim bude izabran početi da radi na tome da Pokret 5 zvezdica širi obim svojih aktivnosti na raznim područjima korisnim za građane, na tehnološkim inovacijama, zaštiti životne sredine, pitanjima obnovljivih energija, na reformi pravosuđa, ali i u borbi protiv mafija i korupcije.

Foto: EPA

Foto: EPA

Sve zvuči dobro dok se ne pročita najava mogućeg Konteovog “iskušenja”, izlaska iz Vlade Pokreta 5 zvezdica i prelaska u opoziciju, od avgusta, ne citira se odakle ovakav zaključak (Il Mesađero) ali se daje na znanje Konteova namera da kao novi lider možda planira da izađe iz Vlade Marija Dragija, samo se podvlači “radikalniji preokret 5 zvezdica” i “vidljiva distanca od aktuelnog Premijera”.

Korak po korak, ali brzim korakom, od skorašnjeg izbora za lidera Pokreta, izbor će se obaviti telematskim putem svih upisanih preko jedne nove platforme, najavljuje se “moguća eskalacija izlaska iz Vlade krajem jula”. Ako bi usledila takva odluka, Mario Dragi bi imao većinu u Senatu.

Jedna od nepoznanica je da li će Luiđi Di Maio, ministar Spoljnih poslova, nekada veliki Konteov pobornik, a sada čovek ove Vlade, biti spreman da “izađe na barikade” i kaže Konteu "Ne".

Još jedno od pitanja je i odnos sa Demokratskom partijom (PD), jer Konteov mogući prelazak u opoziciju, verovatno bi za PD značilo bi definitvno prekidanje tog organskog saveza sa Pokretom 5 zvezdica.

Foto: EPA

Takođe, izlazak iz Vlade značio bi odricanje učešća u raspodeli sume od 248 milijardi evra iz evropskog Plana za preporod.

Nakon sledećih izbora (juna 2022) malo će se njih vratiti u poslaničke klupe, s obzirom da se smanjuje broj poslanika u dva skupštinska doma, sa 950 na 600.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju