JOŠ BEZ IZVINJENJA: Papa Franja kaže da ga je zabolelo otkriće ostataka 215 indijanske dece u Kanadi

V. N.

06. 06. 2021. u 22:42

PAPA Franja izjavio je u nedelju da ga je zabolelo otkriće posmrtnih ostataka 215 dece u bivšoj katoličkoj školi za domorodačke učenike u Kanadi, i pozvao na poštovanje prava i kulture domorodačkih naroda.

ЈОШ БЕЗ ИЗВИЊЕЊА: Папа Фрања каже да га је заболело откриће остатака 215 индијанске деце у Канади

Foto AP

On je pozvao kanadske političke i katoličke verske vođe da odlučno sarađuju kako bi rasvetlili taj slučaj i da traže pomirenje i isceljenje.

Papa Franja je, obraćajući se hodočasnicima i turistima na Trgu Svetog Petra u Rimu, rekao da se oseća bliskim kanadskom narodu koji je traumatizovan šokantnom vešću.

On, ipak, nije uputio direktno izvinjenje, što su mnogi Kanađani tražili od Katoličke crkve, zbog njene uloge u radu rezidencijalnih škola, koje su funkcionisale od 1831. do 1996. godine, a koje su, u ime kanadske vlade, vodile razne hrišćanske crkve.

Otkriće ostataka dece u indijanskoj rezidencijalnoj školi Kemlups u Britanskoj Kolumbiji, koja je zatvorena 1978., ponovo je otvorio stare rane i podgrejalo negodovanje u Kanadi zbog nedostatka informacija i odgovornosti. Reč je o jednoj od najvećih ustanova ovakvog tipa u kojoj su domorodačka deca smeštena nakon što su odvajana od svojih porodica sve u želji da se sprovede njihova asimilacija u evropsku kolonijalnu kulturu. U školi Kemlups je moglo da boravi i do 500 učenika.

Rezidencijalni školski sistem nasilno je odvojio oko 150.000 dece iz njihovih porodica.

Mnogi su bili izloženi zlostavljanju, silovanju i neuhranjenosti u okviru onoga što je kanadska Komisija za istinu i pomirenje 2015. godine nazvala kulturnim genocidom.

Kanadski premijer Džastin Trudo je ceo događaj otkrića posmrtnih ostataka 215 indijanske dece nazvao "podsetnikom na sramotno poglavlje" u istoriji zemlje.

Država Kanada je 2008. godine uputila zvanično izvinjenje zbog sistema koji je postojao za domorodačku decu, gde su ona slata u internate. Ali Katolička crkva, koja je upravljala najvećim delom ovakvih ustanova, nije se izvinila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLARNI MEDVEDI: Simboli Arktika i naše odgovornosti