JEZIVA PRETNJA RUSIMA IZ UKRAJINE: Donbas je poput tumora, treba ga odstraniti

Novosti online

06. 06. 2021. u 18:58

ŠEF kijevske delegacije u Trilateralnoj kontakt grupi za rešavanje sukoba u Donbasu Leonid Kravčuk uporedio je Donbas sa tumorom koji treba odstraniti.

ЈЕЗИВА ПРЕТЊА РУСИМА ИЗ УКРАЈИНЕ: Донбас је попут тумора, треба га одстранити

Foto: Depositphotos/Printscreen

On je citirao pisca Olesa Gončara koji je smatrao da Ukrajina treba da ukloni taj region kao maligni tumor kako bi se „razvijala kao nezavisna država“.

- Mislio sam da tada nije bilo rata. A taj čovek je, kao što i priliči talentovanim, genijalnim ljudima, još tada shvatio da će biti problema sa Donbasom - rekao je Kravčuk u intervjuu za „Peti kanal“.

Prema rečima bivšeg predsednika Ukrajine, da su vlasti ranije znale za te „probleme“, izgradile bi drugačiju politiku prema Donbasu.

Međutim, šef delegacije je istakao da su Ukrajini potrebni stanovnici Donbasa. Kako bi se Donjecka i Luganska Narodna Republika integrisali, neophodno je stvoriti na tim teritorijama slobodnu ekonomsku zonu, uložiti u obnovu regiona i promeniti jezičku politiku kako rusko stanovništvo ne bi bilo provocirano, smatra Kravčuk.

Prema njegovim rečima, ako se problem Donbasa izloži na referendumu i Ukrajinci odluče da ga „neko vreme ostave u toj borbi“, to će biti ispravno. Međutim, on smatra da sve zavisi od toga kako će biti formulisano pitanje.

- Ne bi trebalo formulisati pitanje direktno u smislu da li žele te ljude ili ih ne. Nemoguće je tako. Mora biti formulisano tako taktično da ne uvredi one koje želimo da prihvatimo i da ih ne odgurne - zaključio je Kravčuk.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...