BRUTALNA PREDIZBORNA KAMPANJA: U Meksiku ubijen 91 političar

Novosti onlajn

05. 06. 2021. u 22:06

U MEKSIKU će 6. juna biti održani opšti izbori, a predizbornu kampanju obeležilo je brutalno nasilje u kom je ubijen 91 političar, među kojima je bilo 36 kandidata na predstojećim izborima.

БРУТАЛНА ПРЕДИЗБОРНА КАМПАЊА: У Мексику убијен 91 политичар

Free Images Pixabay

Prema navodima medija, iza ubistava stoje mafijaški klanovi.

Kandidat za gradonačelnika opštine Kazones u državi Verakruz iz opozicione stranke Građanski pokret Rene Tovar, ubijen iz vatrenog oružja u svom domu u noći 5. juna. On je poslednja, 91. žrtva predizbornog nasilja.

Iz političke organizacije Građanski pokret saopštili su da osuđuju ubistvo.

- Najoštrije osuđujemo kukavički atentat na Renea Tovara, kandidata za gradonačelnika Kazonesa de Errera. Još jednom zahtevamo da vlada Meksika i (savezno) Ministarstvo unutrašnjih poslova urade svoj posao: garantuju život i bezbednost Meksikanaca suočenih sa izborima - objavljeno je na Tviteru.

Kandidatkinja za gradonačelnicu Moroleona Alma Baragan isto i z redova Građanskog pokreta, pogođena je pre nekoliko dana s više metaka i preminula je samo nekoliko minuta nakon što je pozvala sve svoje pristalice na predizborni skup.

„Danas je poseban dan“, kazala je Alma Baragan (61) uzbuđeno u kameru. Tim videom ona je kao kandidatkinja za gradonačelnicu Moroleona, grada u centralnom Meksiku, pozvala svoje pristalice na predizborni skup. To je bilo njeno poslednje obraćanje.

Prema podacima konsultantske firme Etelekt, u predizbornoj kampanji 2021. godine u Meksiku ubijen je 91 političar, od kojih je su 36 kandidati na predstojećim izborima.

Prema statistikama u toku je jedna od najkrvavijih predizbornih kampanja od 2000. godine.

U Meksiku se u nedelju 6. juna održavaju opšti izbori za 500 poslanika Donjeg doma Saveznog parlamenta, 15 guvernera i nekoliko stotina gradonačelnika.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024