ZAHAROVA O POSLEDNJEM POTEZU LONDONA: "Čuvena britanska logika, nismo iznenađeni"

Novosti onlajn

26. 05. 2021. u 19:51

PORTPAROL ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova komentarisala je poziv vlasti u Londonu da se, zbog navodne umešanosti Rusije u incident s prinudnim sletanjem aviona „Rajaner“ u Minsku, uvedu sankcije protiv ruskih gasovoda „Severni tok 2“ i „Jamal-Evropa“, istakavši da će na svaki neprijateljski potez uslediti srazmeran odgovor.

ЗАХАРОВА О ПОСЛЕДЊЕМ ПОТЕЗУ ЛОНДОНА: Чувена британска логика, нисмо изненађени

Foto: EPA

Ona je takođe rekla da su pokušaji da se Rusija dovede u vezu sa ovim incidentom spekulacije.

Podsetimo, šef Forin ofisa Dominik Rab je nedavno rekao da je neophodno zaustaviti „Severni tok 2“, kao i „Jamal Evropa“, koji ide preko teritorije Belorusije i Minsk dobija novac od Rusije za tranzit. On je izrazio sumnju u to da je do incidenta moglo da dođe „bez makar prećutnog pristanka Moskve“.

- Videli smo saopštenje britanskog Ministarstva spoljnih poslova sa ocenama u vezi s prinudnim sletanjem aviona u Minsku. To uopšte nije predstavljalo iznenađenje. To je čuvena britanska logika, tok misli zvaničnog Londona. Još jednom moramo da konstatujemo da je britanska spoljna politika poslednjih decenija prestala da bude racionalna - rekla je Zaharova na redovnom brifingu za novinare.

Kako je istakla, britanska spoljna politika je postala talac rusofobnih miljenika britanskog političkog istablišmenta.

- Na žalost, svi ti napadi sada zaglušuju glasove političara koji se zalažu za pragmatične odnose s Moskvom. Još jednom želim da napomenem: na bilo kakav neprijateljski korak protiv Rusije sledi odlučan srazmeran odgovor. Pri tome će odgovornost za posledice po bilateralne odnose pasti u celini na inicijatore konfrontacije - rekla je Zaharova.

Incident sa prinudnim sletanjem u Minsk

Avion kompanije „Rajan er“, koji je leteo iz Atine za Viljnus, prinudno je sleteo 23. maja na aerodrom u Minsku zbog saopštenja da je podmetnuta bomba. Na lice mesta su upućeni demineri. Informacije o miniranju nije potvrđena, a Istražni komitet Belorusije saopštio je da je pokrenuo krivični postupak zbog lažne prijave o miniranju.

Beloruski aktivisti za ljudska prava saopštili su da je osnivač kanala na Telegramu „Neksta“, koji se u Belorusiji smatra ekstremističkim, Roman Protasevič, leteo ovim avionom i da je priveden prilikom provere dokumenata na aerodromu u Minsku. Protasevič je u ovoj zemlji stavljen na spisak lica umešanih u terorizam. Protiv njega je pokrenut krivični postupak po nekoliko osnova, uključujući i za „organizovanje masovnih nereda“. Njemu preti kazna do 15 godina zatvora.

Praksa prinudnog sletanja aviona dešavala se i ranije. Najznačajniji slučaj bilo je prisiljavanje aviona bolivijskog predsednika Evo Moralesa da sleti u Beč 2013. godine. Razlog za to su bile glasine da se zajedno sa predsednikom u avionu nalazi i bivši agent CIA Edvard Snouden, koji je u Sjedinjenim Američkim Državama optužen za odavanje državnih tajni.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri