KGB TVRDI: Prizemljeni beloruski opozicionar bio član fašističkog bataljona "Azov"

Novosti online

26. 05. 2021. u 16:29

OPOZICIONAR Roman Protaševič, koji je uhapšen na aerodromu u Minsku, bio je pripadnik bataljona „Azov“, objavio je beloruski KGB.

КГБ ТВРДИ: Приземљени белоруски опозиционар био члан фашистичког батаљона Азов

Foto: Ilustracija

Protaševič je učestvovao u akcijama bataljona "Azov" na jugoistoku Ukrajine. Protiv boraca te fašističke je pokrenut krivični postupak u Ruskoj Federaciji, saopštio je Ivan Tertel, šef KGB Belorusije.

Prema njegovim rečima, iskustvo stečeno u bataljonu Protasevič je aktivno primenjivao u odnosu na Belorusiju.

- Bio je organizator i koordinator masovnih nereda koji su ugrožavali život i zdravlje običnih građana i organa reda. Takođe je šef jednog od internet kanala, koje naše zakonodavstvo opravdano prepoznaje kao ekstremističke - rekao je Tertel.

Ukrajinska dobrovoljačka jedinica bataljon Azov, formirana je 2014. godine i finansira je oligar Igor Kolomojski, guverner Dnjepropetrovske oblasti u Ukrajini. Azov je, kao deo ukrajinske Nacionalne garde, aktivno učetvovao u sukobima na istoku Ukrajine.

Simboli jedinice su zbog svojih nacističkih konotacija izazvali kontroverze u međunarodnoj javnosti, ali isto tako u njene redove privukli veliki broj esktremnih dobrovoljaca iz zapadnoevropskih i drugih država.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)