HRVATSKA U HAOSU: Opšta zbrka oko kovid pasoša, ne zna se kada se i ko vakciniše, traže ostavku minstra zdravlja

J. KERBLER, dopisnik "Večernjih novosti" - ZAGREB

27. 04. 2021. u 16:44

HRVATSKA užurbano priprema uvođenje kovid pasoša, ali ne postoji precizan registar do sada vakcinisanih osoba.

ХРВАТСКА У ХАОСУ: Општа збрка око ковид пасоша, не зна се када се и ко вакцинише, траже оставку минстра здравља

Foto: Depositphotos

Evidencija je manjkava, mnogi uopše nisu registrovani da su vakcinisani, pa je pitanje koji će biti uopšte kriterijumi za dobijanje pasoša. Istovremeno, potpuno se raspala platforma ”eCijepi”, pa lekari više ne znaju ni kako da se građani prijave za imunizaciju. Tako na red za vakcinisanje dolaze i mladi ljudi, dok stariji 70 i 80 godina još uvek čekaju poziv.

Neki su evidentirani da su vakcinisani, neki nisu i u opštem haosu sve više se dovode u pitanje efekti vakcinisanja. Pogotovo uoči turističke sezone i sve veće potrebe građana da putuju po Evropi.

Ne znaju se više ni kriterijumi koga prvo vakcinisati, a ko treba da čeka, pa čak ni procedura najavljivanja. Neki dođu na red odmah, neki su bez poziva iako je trebalo davno da ih pozovu, a kompjuterski sistem svako malo “pada” i pravi haos. Tako su neki građani pozvani da se vakcinišu iako su već imunizovani, a nije posve jasna ni procedura prijavljivanja.

I dok svako imaju svoju verziju priče zašto je sistem zakazao, hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš, koji je bio nacionalni heroj u prvom talasu borbe protiv korone, sada je pred padom. Opozicija je povela postupak opoziva, ali će to pričekati lokalne izbore koji su u Hrvatskoj u maju. Zna se samo da je izrada kompjuterskog programa koji je trebao da objedinjuje ceo postupak najave i registracije vakcinisanih koštao 600.000 evra, a pokazao se neefikasnim i lošim.

Foto: EPA

Ne funkcioniše ni sistem najave za vakcinisanje, jer svako ima svoju verziju kome se prvo javiti, porodičnom lekaru ili direktno na platformu koja bi trebalo da obuhvati sve građane. Zbunjenost vlada i među onima koji vode postupak vakcinisanja, pa svako ima svoju teoriju gde da se građani prijave. Lekari su u čudu, pa dr Nataša Ban Toskić, koja koordiniše lekare porodične medicine, kaže da građani i prete, jer jednostavno ne znaju što da rade i kome da se obrate za vakcinisanje.

BEZ VIKENDA

U ZAGREBU na Velesajmu vakcinisanje se provodi samo od ponedeljka do petka, dok vikendom se ne radi, a petkom samo do 13 časova. Često dolaze i oni koji nisu zakazani, ali retko ko uspe da se vakciniše.

Haos je i kod poziva za drugo vakcinisanje, pa je od oko do sada vakcinisanih 600.000 građana relativno mali broj dobio poziv da primi drugu dozu. Sam ministar zdravstva se potpuno pogubio, njegova obrazloženja demantuje situacija ne terenu, a zbrka vlada i u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo gde opet imaju svoje teorije zašto je sistem podbacio. Kako je evidencija i do sada vakcinisanih nejasna, pitanje je kako će uopšte da profunkcioniše izdavanje kovid pasoša, koji bi uoči turističke sezone trebalo da omoguće lakše kretanje po Evropi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)