EVROPA NE ŽELI DA JE SAD SKRAJNU: Šta se krije iza ideje o mirnom razlazu entiteta u BiH koju je izneo šef slovenačke države

S. S. R. - S. M.

15. 04. 2021. u 11:00

PITANjE slovenačkog predsednika Boruta Pahora članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine - da li ste za miran razlaz entiteta, otvorio je polemiku može li se ovde uplesti i trgovina južnom srpskom pokrajinom i već pominjana "trampa" - nezavisnost tzv. Kosova za samostalnost Republike Srpske.

ЕВРОПА НЕ ЖЕЛИ ДА ЈЕ САД СКРАЈНУ: Шта се крије иза идеје о мирном разлазу ентитета у БиХ коју је изнео шеф словеначке државе

Arhiva

Dugogodišnji diplomata i ambasador Branko Branković kaže za "Novosti" da je sigurno da "Pahor nikada ništa ne bi rekao da nije imao mig i instrukciju jačih zemalja":

- Evropa sve više shvata da će sa predsednikom Džozefom Bajdenom i njegovim željama za Balkan, ona najverovatnije da bude skrajnuta i ostane kratkih rukava. Moram da podsetim samo da je Franjo Tuđman u naponu snage, kada je potpisivan Dejtonski sporazum, praktičo prihvatio da pola Bosne odnosno 49 procenata bude RS, a 51 druga dva entiteta, računajući da kasnije deo prepusti Srbiji, a Hercegovinu i drugi deo Hrvatskoj. I to svi znaju.

Prema rečima Brankovića, Slovenci sada, najverovatnije pod uticajem Nemačke, a možda i Britanije ili Francuske, probaju da stvar pokrenu sa mrtve tačke i pokušaju trgovinu teritorijama:

- Iako pričaju da nema promena granica, to je besmisleno, jer pominju nezavisno Kosovo. Šta je to nego promena granica, kada je ono u okviru UN pod granicama Srbije. Miriše na ozbiljnu instrukciju iz EU, i to bi bio prvi korak da se Bajden i SAD obuzdaju vezano za Balkan.

MENCINGER I OBEĆANjE MILOŠEVIĆU

SLOVENAČKI ekonomista i ministar u prvoj slovenačkoj vladi Jože Mencinger govorio je ranije za "Novosti" da su se razdružili "zbog tadašnje srpske politike jer su se plašili haosa i Slobodana Miloševića, koji je i zaslužan za osamostaljenje Slovenije":

- Bio sam svedok na razgovoru s njim, na kojem je rekao poznato: "Možete da idete, ali morate srpskom narodu priznati pravo da živi u jednoj zemlji". To smo mi, naravno, prihvatili.

Branković dodaje da je suviše rano da bismo imali jasnu sliku u kom pravcu će priča da ide. Svakako, kako kaže, Srbija treba da se postavi sa tezom da smo garant Dejtonskog sporazuma i da je Kosovo neotuđivi deo Srbije.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je da zvanično ne zna za dokument o nastavku raspada Jugoslavije koji je navodno slovenački premijer Janez Janša poslao Briselu.

- Srbija sa Slovenijom ima dobre i kvalitetne odnose, dobru ekonomsku saradnju, razgovaramo o svemu. Ne znam za takav papir, to mi nije poznato, ali neverovatne su mi reakcije kakvih ima i u našoj javnosti i štampi kada se pokrene tema prekrajanja granica. Imate grupu ljudi koja agresivno nastupa po toj temi, a da im nije smetalo prekrajanje granica Srbije, što je za njih prihvatljivo i ne računa se. To je izuzetak - kazao je Selaković.

Profesor banjalučkog Fakulteta političkih nauka Miloš Šolaja i direktor Centra za međunarodne odnose Banjaluka kaže, za "Novosti", da priča o mirnom razlazu u BiH nije slučajnost, a pogotovo ne što dolazi iz Slovenije.

- Slovenija je veoma kompetentna da govori o razdruživanju jer je bila aktivni učesnik dešavanja oko raspada Jugoslavije i tu je odigrala maestralno. Pitanje mirnog razlaza može se gledati i kao probni balon za domaće političare u BiH, ali i za EU. Slovenija će u svom predsedavanju EU od 1. jula očigledno da ovo nametne kao jednu od tema. Podsećam, 2012. godine održana je simulacija mogućih dešavanja u BiH u narednih 15 godina i jedno od rešenja je bio i miran razlaz - objašnjava Šolaja, i dodaje da "smo nedavno imali i pismo američkog državnog sekretara Entonija Blinkena koji se obratio Predsedništvu BiH uz poruke da neke stvari u BiH treba menjati".

"PAPIR" HRVATA

ŠEF slovenačke diplomatije Anže Logar negirao je tvrdnje o non-pejperu koji je EK dostavio Janša, navodeći da bi te spekulacije mogle da se odnose na dokument koji je Briselu predala Hrvatska u vezi sa BiH. Ministar je to rekao na parlamentarnom odboru za spoljnu politiku, koji je o tom pitanju hitno zatražila opozicija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista