BALKAN NA UDARU TREĆEG TALASA: Širom regiona na snazi policijski čas, maske obavezne i napolju, a jedna država ide u potpuno zaključavanje

Novosti online

31. 03. 2021. u 19:05

EPIDEMIOLOŠKA situacija trenutno je kritična na području većine balkanskih zemalja. Broj zaraženih korona virusom konstantno raste, pa u cilju zaustavljanja ovog broja epidemiološke mere se konstantno menjaju.

БАЛКАН НА УДАРУ ТРЕЋЕГ ТАЛАСА: Широм региона на снази полицијски час, маске обавезне и напољу, а једна држава иде у потпуно закључавање

Foto: Novosti

Crna Gora

Prema poslednjim podacima, ova zemlja se u protekle dve nedelje nalazi na prvom mestu u regionu po broju novoobolelih. Broj inficiranih u poslednja 24 časa je 414 od ukupno 6.620, dok je preminulih u poslednjem danu 10.

Nedavno su zbog alarmantne situacije uvedena ograničenja u prelasku granica. Tim merama nije došlo do promena na graničnom prelazu sa Srbijom, s Bosnom i Hercegovinom, Kosovom i Albanijom, ali su zato unutar zemlje skoro svi zatvoreni, pa su tako uvedena ograničenja ulaska i izlaska iz Podgorice, Nikšića, Cetinja, Budve, Herceg Novog, Ulcinja, Bara, Kotora, Pljevalja, kao i na opštine Bijelo Polje i Mojkovac.

Kako "Vijesti" nezvanično saznaju, u ovoj zemlji kreće polako popuštanje mera, pa se od sutra skraćuje policijski čas od 22 časa do 5 ujutru, dosad je počinjao u 21 čas.

Ovaj medij navodi da se otvaraju bašte ugostiteljski objekati i to u Podgorici, Baru, Kolašinu, Bijelom Polju, Mojkovcu, Andrijevici, Pljevljima, Beranama, Ulcinju i na Cetinju. Za jednim stolom mogu da sede dva gosta, dok razmak između stolova mora da bude 1,5 metara. Prema informacijama "Vijesti", od sutra bi trebalo da počnu da rade i ugostiteljski objekti u Budvi i Tivtu, a radno vreme je do 21 čas.

Tržni centri, kako kažu i dalje ostaju zatvoreni, a dosadašnja ograničenja ostaju u Nikšiću i Šavniku, jer oni i dalje imaju preko 2.000 zaraženih na 100.000 stanovnika.

Nezvanično, uslovi za ulazak u Crnu Goru ostaju isti.

Bosna i Hercegovina

BiHa je u proteklom periodu dostigla rekordan broj obolelih građana korona virusom. U poslednja 24 časa, na ovoj teritoriji potvrđena su 1.972 nova slučaja zaraze, što je najveći broj u jednom danu još od početka pandemije, a ponovno je zabeležen i veliki broj smrtnih slučajeva, a u protekla 24 sata preminule su 72 osobe.

Najveća žarišta zaraze i dalje su veći gradovi, pa je tako od juče u Sarajevu bilo više od 500 novozaraženih, u Mostaru 270, a u Banjoj Luci 155.

Iz laboratorije Kliničkog centra ove zemlje potvrđeno je da u BiH cirkulira južnoafrička varijanta korona virusa, prenela je Hina.

BiH je u četvrtak dobila prvih 50 hiljada doza vakcina protiv korona virusa čiji su proizvođači Fajzer i AstraZeneka, a za sada nema jasnih rokova do kojih se može očekivati isporuka značajnijih količina od naručenih 1,23 miliona doza.

Mediji u BiH opširno izveštavaju kako zbog očevidnih problema u nabavci vakcina i neizvesnih rokova vakcinisanja sve više građana te zemlje odlučuje da se vakciniše u Srbiji.

Predviđanja nezavisnog medicinskog istraživačkog centra na Univerzitetu „Vašington“, Instituta za zdravstvenu metriku i evaluaciju (IHME), pokazala su da bi do jula ove godine u BiH od posledica korona virusa moglo da umre više od 10.000 ljudi. IHME predstavlja interaktivne grafikone koji prikazuju trenutnu situaciju u vezi s brojem umrlih od posledica korona virusa i procene kako bi se stopa smrtnosti mogla kretati u budućnosti, odnosno tokom sledećih nekoliko meseci.

U Kantonu Sarajevo u protekla 24 sata od testiranih 2.114 osoba evidentirano je 658 novoobolelih od korona virusa, a preminulo je 15 pacijenata koji su bili zaraženi korona virusom, a trenutno aktivnih slučajeva je 5.580.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosečan broj zaraženih je 680 osoba, a sedmična incidenca, odnosno broj obolelih na 100.000 stanovnika iznosi 1.132 obolela od korona virusa.

U Bosni i Hercegovini trenutne mere na snazi su obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom ako nije moguće držati fizičku distancu. Zabranjeno je održavanje skupova koji bi mogli omogućiti širenje virusa i ugroziti zdravlje ljudi. I dalje je na snazi ograničeno kretanje građana na teritoriji tog entiteta odnosno policijski čas od 21 čas uveče do pet sati ujutro. Odlučeno je i da maksimalno može da se okupi 20 ljudi i u zatvorenom i u otvorenom prostoru, a ta mera važi i za ugostiteljske objekte, osim u Kantonu Sarajevo gde je rad ugostiteljskih objekata još ranije zabranjen.

Slovenija

U Sloveniji je u poslednja 24 sata utvrđeno 1.558 novih slučajeva zaraze korona virusom, skoro 50 posto više nego prethodni dan i najviše u zadnja dva meseca, a sve to dan uoči najavljenog 11-odnevnog potpunog zatvaranja kojem je cilj "preseći" treći talas pandemije.

Prosečan broj dnevnih zaraza u poslednjoj nedelji je 1.001, a povećao se i broj aktivnih slučajeva i sada je 13.031. U bolnicama je trenutno 500 kovid pacijenata, od čega 112 sa teškom kliničkom slikom na aparatima, a broj preminulih povećao se na 4.047, objavilo je ministarstvo zdravlja ove zemlje.

Izrazito pogoršanje negativnih epidemioloških trendova dolazi dan pred sveobuhvatno zatvaranje koje u Sloveniji počinje danas i trajaće do 11. aprila a za koje vlada navodi da je bilo neizbežno kako bi se "presekao" treći talas epidemije, najviše uzrokovan sve većom dominacijom "britanske" varijante virusa.

Trenutne mere u Sloveniji podrazumevaju obavezno nošenje maski na otvorenom, zabrane okupljanja, a na snazi je i policiski čas. U ovoj zemlji ponovo je zatvorena većina trgovinskih i uslužnih objekta, a kretanje između statističkih regija, moguće je samo zbog odlaska na posao i povratka kući.

Hrvatska

Hrvatska je za poslednja 24 časa prijavila 2.623 nova slučaja zaraze korona virusom, usled čega ukupan broj aktivnih slučajeva iznosi 11.306, dok je 19 osoba preminulo.

Zbog sve teže epidemiološke situacije i porasta obolelih na ovoj teritoriji, nakon današnje sednice kriznog štaba odlučeno je da se pooštre trenutne mere.

Tom odlukom, ograničava se rad ugostiteljskih objekata do 20 časova i obavezno je nošenje maski i na otvorenom.Najveći broj obolelih u ovoj zemlji je u velikim gradovima, pa tako prema županijama iz minuta u minut ovaj broj se povećava.

Pa je tako u Primorsko-goranska - 611 novih, Grad Zagreb - 451 novi, Splitsko-dalmatinska - 392 novih, Dubrovačko-neretvanska - 166 novih, Šibensko-kninska - 151 novi, Zadarska - 118 novih.

(Blic.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)