ZAEV SPREMIO NOVO PONIŽENJE ZA MAKEDONCE: Ime Makedonske akademije nauka i umetnosti se mora promeniti

Novosti online

01. 03. 2021. u 13:44

PREMEIJER Zoran Zaev danas je još jednom potvrdio da se ime Makedonske akademije nauka i umetnosti mora promeniti.

ЗАЕВ СПРЕМИО НОВО ПОНИЖЕЊЕ ЗА МАКЕДОНЦЕ: Име Македонске академије наука и уметности се мора променити

Foto: AP

Ranije je predsednik MANU-a Ljupco Kocarev oštro reagovao na zahteve da se ta institucija preimenuje u Akademiju nauka i umetnosti Republike Severne Makedonije, i tako je Makedonska akademija nauka i umetnosti postala prva državna institucija koja se zvanično usprotivila promena imena.

Međutim, prema Zaevu, pismeno obraćanje akademika zakonodavnom telu i vladi koja zahteva da se povuče zakon za njihovo preimenovanje je uzaludno, jer kako je danas rekao, Prespanski sporazum je zakon koji se mora poštovati, što znači da će uprkos naporima dela akademika da sačuvaju ime institucije, ona na kraju morati da se preimenuje.

- MANU, kao institucija koju je država osnovala i finansirala, prema Prespanskom sporazumu mora se preimenovati. Prema Prespanskom sporazumu, pridev u imenu akademije treba uskladiti sa zvaničnim nazivom države - rekao je Zaev, prenosi Sloboden pečat.

S druge strane, premijer je naglasio da informacija o ukidanju Katedre za makedonski jezik i makedonsku književnost na Filološkom fakultetu nije tačna.

- Razgovarao sam sa akademikom Kočarevom, obojica smo shvatili da je reč o nesporazumu. Nikome ne pada na pamet da ukine Odeljenja za makedonski jezik i književnost, već naprotiv, radimo na promociji makedonskog jezika u inostranstvu. Koristimo modernu tehnologiju za pružanje onlajn nastave na makedonskom jeziku za decu naših iseljenika - rekao je Zaev.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna