TUĐMANOV SIN UMRO OD KORONE

Novosti online

31. 01. 2021. u 23:13

Od posledica korone u Zagrebu je umro dr. Miroslav Tuđman, najstariji sin Franje Tuđmana. Stanje mu se u nedelju pogoršalo, prebaćen je u Infektivni kliniku, ali lekari nisu više mogli ništa da urade.

ТУЂМАНОВ СИН УМРО ОД КОРОНЕ

Foto: Printskrin/Jutjub

Miroalav Tuđman bio je poslanik u Hrvatsklm saboru i jedan od najistaknutijih članova HDž-a. U vreme dok mu je otac bio hrvatski predsednik vodio je obaveštajnu službu, a bio je i profesor na Filozofskom fakultetu.

Rodio se na Dan mladosti, 25. maja 1946. u Beogradu, gde je u to vreme Franjo Tuđman službovao u Generalštabu Jugoslovenske armije. Dobio je ime po Miroslavu Krleži, a u Beogradu je živeo do 1961., kada se prodica Tuđman, preselila u Zagreb.

Diplomirao je filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zagrebu 1970. Od 1972. radio je u Referalnom centru u Zagrebu, posle 1977. u Zavodu za kulturu Hrvatske, a od 1988. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Doktorsku disertaciju obranio je 1985., četiri godine kasnije, još uvek u vrijeme socijalizma, postao je osnivač i prvi voditelj Zavoda za informacijske studije (1989–90), da bi 1998. bio promovisan u rang redovnog profesora. Naučno i stručno bavio se teorijom i epistemologijom informacijske nauke te problemima državne sigurnosti, i autor je oko 200 naučnih i stručnih članaka i desetak knjiga.

Poslednjih godina SFRJ učestvovao je u osnivanju Socijaldemokratske stranke Hrvatske, na čelu s Antunom Vujićem, moderne levičarske opcije industrijskog društva, koja je predstavljala opoziciju HDZ-u, koji je vodio Franjo Tuđman. Onda se dogodio rat, i stranka Tuđmana mlađeg se raskolila. Deo se priključio SDP-u Ivice Račana, dok je Miroslav Tuđman ušao u HDž, odigravši važnu ulogu u demontaži Herceg-Bosne.

Postao je zamenik direktora Ureda za nacionalnu sigurnost (UNS) i utemeljitelj i direktor Hrvatske obaveštajne službe (HIS) u dva navrata, 1993.-1998. godine i 1999.-2000. godine. 

Osnovao je svoju stranku HIP (Hrvatski istinski preporod) i 2003. na parlamentarnim izborima dobio samo 1,7 posto glasova.

Onda je 2009. bio kandidat na predsedničkim izborima, ali prezime Tuđman privuklo je tek 4,1 posto birača. Tada je ponovno donio pragmatičnu odluku i vratio se u HDZ.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024