TUŽILAŠTVO BIH O SLUČAJU "IKONA": Saslušano više svedoka, među njima i ambasador BiH u Rusiji

R.S.

20. 01. 2021. u 13:12

ТУЖИЛАШТВО БИХ О СЛУЧАЈУ ИКОНА: Саслушано више сведока, међу њима и амбасадор БиХ у Русији

Foto: Srna

TUŽILAŠTVO BiH saopštilo je danas da postupajući tužilac u predmetu poznatom kao "Ikona", intenzivno preduzima aktivnosti na prikupljanju dokaza i saslušanju svedoka.

- Saslušan je određen broj svedoka, među kojima i ambasador BiH u Rusiji, te je upućena molba za pružanje međunarodne pravne pomoći, nadležnim institucijama. U ovom predmetu preduzimaće se dalje radnje u cilju utvrđivanja svih činjenica i prikupljanja dokaza. Takođe, Tužilaštvo BiH​ je juče, 19. januara, primilo molbu za sastanak glavne tužiteljke sa ambasadorom Ukrajine za Bosnu i Hercegovinu - saopšteno je danas iz Tužilaštva BiH.

Dodaju i da, u interesu rada na predmetu, za sada ne mogu dati više informacija.

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je pre tri dana da je ikona, koju je poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu, vlasništvo jednog Banjalučanina i njegove porodice, a da je afera u vezi sa njom, obračun političkog Sarajeva koje je bez ikakvog osnova tu temu izdiglo na opšti nivo.

- Mi smo proveravali i na dan kada sam imao sastanak sa Lavrovim, Ukrajina ništa od toga nije potraživala, a nije ni mogla, jer je ta ikona privatna stvar, deo porodičnog nasleđa, te nije pripadala nijednoj instituciji, i nigde nije zavedena po broju ili po nekom aktu - pojasnio je tom prilikom Dodik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)