HRVATI NAPRAVILI HAOS U EVROPSKOJ KOMISIJI: Ursula fon der Lajen i pometnja zbog spota HDZ-a

Novosti online

14. 01. 2021. u 22:54

EVROPSKA komisija (EK) najavila je u danas da će razviti nove smernice za učešće svojih predstavnika u predizbornim kampanjama u državama članicama, posle kritika koje je predsednica EK Ursula fon der Lajen dobila jer se prošle godine pojavila u HDZ-ovom predizbornom spotu.

ХРВАТИ НАПРАВИЛИ ХАОС У ЕВРОПСКОЈ КОМИСИЈИ: Урсула фон дер Лајен и пометња због спота ХДЗ-а

Foto: Tanjug/AP

- EK će u smernicama razjasniti praktične modalitete za učešće svojih članova u nacionalnim izbornim kampanjama - rekao je potpredsednik EK Maroš Šefčovič u pismu evropskom ombudsmanu Emili O`Rajli, prenosi Hina.

U julu 2020. godine, dan uoči parlamentarnih izbora, HDZ je objavio kratak video u kojem lideri Evropske narodne stranke (EPP), uključujući nekoliko premijera država članica, Ursulu fon der Lajen i potpredsednicu EK Dubravku Šuicu izgovaraju predizborni slogan na hrvatskom jeziku HDZ - "Sigurna Hrvatska" .

Šefčovič u pismu navodi da Nemica Fon der Lajen nije znala da je reč o predizbornom video snimku i da je „upotreba resursa EK bila pogrešna“.

On, međutim, dodaje da se Fon der lajen nije pojavila kao predsednica EK, već kao političarka iz EPP i da nije prekršila kodeks.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije