ODBOR ZA ZAŠTITU SRBA: Neustavna nova Vlada Kantona Sarajevo

Tanjug

05. 01. 2021. u 22:57

ODBOR za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH tvrdi da je današnja odluka o izboru nove Vlade Kantona Sarajevo neustavna jer nije ispoštovan ustavni princip proporcionalnog nacionalnog sastava.

ОДБОР ЗА ЗАШТИТУ СРБА: Неуставна нова Влада Кантона Сарајево

Foto radio Sarajevo

''Vlada Kantona Sarajevo broji 12 ministara i premijera, ukupno 13 članova Vlade Kantona Sarajevo. Od 13 članova Vlade samo je jedan Srbin. Prema Ustavu Federacije BiH i Ustavu kantona Sarajevo nacionalni sastav Vlade Kantona treba da budeproporcionalan nacionalnom sastavu stanovništva teritorije kantona Sarajevo iz 1991 godine'', navodi se u saopštenju.

Iz Odbora podseczhaju da je na teritoriji kantona Sarajevo prema popisu iz 1991. godine živelo 28 odsto Srba i da to znači da bi minimalno tri člana Vlade Kantona Sarajevo trebalo da budu Srbi.

''I ova skupštinska većina koju čine i samoproklamovane multietničke stranke pokazuje da je njima multietničnost samo paravan za vođenje bošnjačke politike. Ponovo, treći put za tri godine, pitamo šta bi se desilo da u Republici Srpskoj mandatar predloži sastav Vlade koji nije u skladu sa Ustavom Republike Srpske. Podsetimo, Vlada RS uvek u sastavu ima pet Bošnjaka i tri Hrvata'', dodaje se u saopštenju.

''Da podsetimo, u javnom sektoru Kantona Sarajevo radi 1,88 odsto Srba. Ukupno njih 15 Srba u celom javnom sektoru kantona'', ističe se još u saopštenju.

Skupština Kantona Sarajevo imenovala je danas novu kantonalnu Vladu, koju će predvoditi Edin Forto iz Naše stranke.

Za novu Vladu glasala su 23 poslanika, protiv je bilo šest, koliko i uzdržanih.

Novu Vladu čine ministri koje su predložili Naša stranka, Narod i pravda, SDP BiH i Klub samostalnih zastupnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)