SRBIJA ZA PETRINJU DALA VIŠE NEGO KATOLIČKA CRKVA: Hrvatski mediji bruje o pomoći Beograda, nižu se besni komentari

Novosti online

04. 01. 2021. u 12:05

HRVATSKI portal Index izveštava da je nakon potresa veća pomoć stigla iz Srbije nego od katoličke crkve.

СРБИЈА ЗА ПЕТРИЊУ ДАЛА ВИШЕ НЕГО КАТОЛИЧКА ЦРКВА: Хрватски медији брује о помоћи Београда, нижу се бесни коментари

Foto: EPA/Printscreen

Kako navode, dva dana nakon razornog potresa u Petrinji Hrvatska biskupska konferencija (HBK) objavila je da će donirati sedam miliona kuna pomoći stradalima u potresu, a novac je namenjen onima kojima je pomoć najviše potrebna u Sisačkoj biskupiji i Zagrebačkoj nadbiskupiji.

Kako je tada najavio generalni sekretar HBK Krunoslav Novak, o daljoj pomoći će se raspravljati na predstojećem plenarnom zasedanju HBK, kada će se analizirati situacija na terenu i utvrditi potreba pomoći te će se odrediti i drugi načini mogućeg delovanja.

Dan ranije, odnosno dan nakon potresa, kako piše Indeks, Vlada Republike Srbije donela je odluku da Hrvatskoj uputi iznos od milion evra finansijske pomoći.

- To je gotovo 550 hiljada kuna više od iznosa koji je uplatila Crkva, institucija koja iz džepova poreznih obveznika godišnje dobije oko milijardu kuna - ističe ovaj portal.

- Tačan iznos koji im svake godine darujemo i dalje nije poznat, jer je Katolička crkva u Hrvatskoj finansijski netransparentna. Naime, kako je Katolička crkva u Hrvatskoj finansijski netransparentna i kako je zahvaljujući Vatikanskim ugovorima kapilarno premrežila razna društvena područja i dobija novac i od državne i od županijske i od lokalne vlasti, u ovom trenutku je jednostavno nemoguće saznati baš sav novac koji se s raznih državnih nivoa i institucija sliva na račune Katoličke crkve, koja u Hrvatskoj ima više od dve hiljade pravnih osoba kojima upravlja ili s kojima je povezana. Pritom je sav taj novac, koji Katolička crkva dobija od države, izuzet od provere Državne revizije - zaključuje se u tekstu hrvatskog portala.

Kako navode, do brojke od oko milijardu kuna godišnje došli su istraživački novinari koji su se bavili tom temom, uz napomenu da to i dalje nije konačni iznos. Sav taj novac izuzet je od provere Državne revizije.

- I dok biskupi čekaju iduće plenarno zasedanje HBK-a, Srbija je već, kako neslužbeno doznajemo, odlučila da pošalje novu turu pomoći - ističe ovaj portal.

Kako nezvanično saznaje Indeks, iz Srbije stiže dodatnih 100 hiljada evra za kupovinu mobilnih kontejnera u koje će biti smeštene osobe koje su izgubile svoj dom. Oni dodaju da je ta informacija nezvanična i nije još potvrđena.

- Međutim, kad pišemo o pomoći Crkve, treba spomenuti da je varaždinski biskup Bože Radoš proglasio Dan posta i molitve, a produžio mu se i splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić koji je takođe vernike pozvao na molitvu za žrtve potresa - piše Indeks.

U komentarima ispod teksta uglavnom je izražen bes čitalaca, koji skreću pažnju da će i ova pomoć Katoličke crkve biti pre svega usmerena na obnovu verskih objekata, i da bi crkva kao institucija sa milenijumskom tradicijom koja poziva na milosrđe morala mnogo više da pomogne.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Rashid

05.01.2021. 00:23

Religija i crkve je biznis, bio i bit će. Svu imovinu i novac koji imaju je dao narod da li direktno donacijama ili preko države. Jedna crkva se nekad gradila za tri godine a danas sa tehnikom jedva da se napravi jedan objekat. Na zapadu crkva ima hotele, turistička naselja, staračke domove, ništa besplatno. Od donacija koje dobije najviše 1/3 podijeli siromašnima ostalo u svoju kasu. Država isto ne poklanja svoje, to je sve prikupljeno kroz porez građana. Znači sve to narod pomaže narodu. Treba pomagati, za takve nesreće nije kriv narod. Nešto me čudi kako sada nema zapadnih razvijenih zemalja da prihvate unesrećene. Ovo je teže nego rat, rat stvara politika , domaća i vanjska. Budimo ljudi , pomozimo unesrećenima, sve su to naši. Lijepo je biti čovek.