SEĆANJE NA ŽRTVE ZEMLJOTRESA: Danas je dan žalosti u Hrvatskoj

Tanjug

02. 01. 2021. u 07:07

OD ponoći je u Hrvatskoj Dan žalosti u znak sećanja na žrtve zemljotresa koji je nedavno pogodio tu zemlju.

СЕЋАЊЕ НА ЖРТВЕ ЗЕМЉОТРЕСА: Данас је дан жалости у Хрватској

Foto: Tanjug AP

Od ponoći je u Hrvatskoj Dan žalosti u znak sećanja na žrtve zemljotresa koji je nedavno pogodio tu zemlju.

Hrvatska Vlada je na sednici u sredu proglasila 2. januar Danom žalosti u Hrvatskoj i otvorila račun za pomoć stradalima.

Dan žalosti označava se obveznim isticanjem zastave Republike Hrvatske na pola koplja na svim državnim i lokalnim institucijama, kao i na zgradama u kojima je sedište ili se obavlja delatnost pravnih osoba, odnosno u kojima fizičke osobe obavljaju samostalnu delatnost, javlja portal Indeks.

Na Dan žalosti ne mogu se održavati zabavne priredbe.

Pravne osobe koje obavljaju televizijsku i radijsku delatnost svoje programe prema zakonu moraju prilagoditi obeležavanju Dana žalosti, tako što će emitovati programe koji po svojoj naravi odgovaraju obeležavanju tog dana.

U potresu jačine 6,2 stepena po Rihterovoj skali koji je u utorak najjače pogodio područje Petrinje poginulo je sedam osoba, a više od 20 je povređeno.

Materijalna šteta je ogromna, a obnova će trajati godinama. Porušen je praktično celi centar Petrinja, a neka okolna sela gotovo da više i ne postoje, navodi Index.

Šteta je ogromna u Sisku gđe je jako oštećena tamošnja bolnica.

Brojne službe i mnogobrojni volonteri danima rade da se ljudima u pogođenim područjima barem donekle olakša život.

Prema dosadašnjim procenama, na području Sisačko-moslavačke županije oštećeno je više od 2.000 objekata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)