SRPSKI PAROH IZ PETRINJE: Stravično je, još se trese, u prekidu su veze sa Srbima

Novosti online

29. 12. 2020. u 15:30

BILO je strašno, posebno ovaj poslednji udar. Sada se neprekidno čuju sirene, svuda su vatrogasci, kola hitne pomoći, ima dosta povređenih. Ne znam šta je sa Srbima u okolnim selima, veze su u prekidu, mi smo dobro, hvala Bogu. Prošli smo bez povreda, sinoć smo otišli iz parohijskog doma, pošto nije bio siguran za dalji boravak.

СРПСКИ ПАРОХ ИЗ ПЕТРИЊЕ: Стравично је, још се тресе, у прекиду су везе са Србима

Foto: Printscreen

Ovo kaže sveštenik iz Petrinje Saša Umićević. Zatekli smo ga u dovrištu kuće u koju se sinoć izmestio sa porodicom.

- Hvala Bogu da smo došli ovde, ne znam kako bi smo prošli da smo ostali u parohijskom domu, stručnjaci su juče utvrdili da nije za dalji boravak. Ovde smo kod nekih ljudi u stanu, evo jutros su nas obišli naš vladika Gerasim, Milorad Pupovac i stručnjaci, statičari iz Zagreba. Hvala Bogu, svi smo na vreme izašli iz kuće pored crkve, nekih desetak minuta pre ovog udara, taman sam stigao do ove kuće gde trenutno boravim, kad se dogodio najgori potres - kaže otac Saša.

Stravični prizori iz Petrinje

Vidno je uzbuđen, jer ne zna šta je s njegovim parohijanima, a oko njega su kaže stravični prizori.

- Vidim da ima jako puno srušenih objekata, nažalost, ima i poginulih, odmah tu uz naš parohijski dom je dete poginulo, kuća se srušila na njega. Ne znam šta bih rekao, neka nam je Bog u pomoći.

Oko 250 pravoslavnih domova

Protojerej Saša Umićević još nam kaže da je Petrinja danas pretežno hrvatski grad, ali da da ima i dosta Srba u oko 250 pravoslavnih domova. Zabrinut je sve, za svoj narod, ali i za hramove.

- Ne znam šta je sa crkvama, ne znam, jer ne mogu nigde maknuti odavde, non stop tlo podrhtava, bukvalno se oseti na svakih pola minuta. U okolini grada su sela u kojima živi srpsko stanovništvo. Nemam informacije o njima, jako je teško dobiti bilo koga, veze su u prekidu, a internet malo radi, malo ne radi. Sada je, posle ovog udara, sve nekako stalo, ne znamo šta nas čeka, seizmolozi misle da nije dobro - kaže otac Saša na kraju razgovora za Sputnjik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)