BUGARSKI POSLANIK: Laž o makedonskoj naciji Bugarskoj prvo nametao SSSR, a sada EU i SAD

Novosti online

26. 11. 2020. u 15:16

BUGARSKU je po pitanju Makedonije najpre pritiskao Sovjetski Savez, a sada to čine zemlje Zapada, smatra poslanik bugarskog odeljenja Grupe evropskih konzervativaca i reformista Kristijan Škvarek.

БУГАРСКИ ПОСЛАНИК: Лаж о македонској нацији Бугарској прво наметао СССР, а сада ЕУ и САД

Foto: TV Evropa Printskrin

Prema rečima političara, tridesetih godina prošlog veka Sovjetski Savez je stajao iza ideje o postojanju makedonske nacije. Nakon 1944. godine, kada se u Bugarskoj desio prevrat i kada je ona, koja je isprva bila na strani Nemačke, prešla na stranu saveznika, „braća“ su počela da nameću Bugarskoj tu ideju.

- U ime "socijalističke internacionale", naši socijalistički komsomolci su tih godina izdajnički to podržali - napisao je Škvarek na svojoj Fejsbuk stranici.

Kako je rekao, sada Bugarska trpi pritisak Evropske unije i Amerike.

- Sada Evropljani i Amerikanci priznaju tu laž i takođe je nameću. Vrše pritisak na nas kako bismo priznali tu laž u ime "evropskih integracija" i "demokratskih vrednosti". I danas rođeni komsomolci, koji se ovog puta zalažu za liberalizam i Zapad, izdajnički to podržavaju - izjavio je političar.

Ranije je o ulozi Sovjetskog Saveza u makedonskom pitanju više puta govorio i bugarski vicepremijer, lider parlamentarne stranke VMRO BND Krasimir Karakačanov. Prema njegovim rečima, makedonska nacija je izmišljena u Moskvi.

- Postoje pisani dokazi toga da je makedonska nacija deo strategije komunističke internacionale u Moskvi za stvaranje novih nacija. Ideja o zasebnoj makedonskoj naciji uspostavljena je u republici Makedoniji uz pomoć nasilja, jer je ona ostala deo komunističke Jugoslavije - rekao je on u maju.

Podsetimo, ranije je Sofija blokirala početak pregovora o pristupanju Severne Makedonije Evropskoj uniji. Kao što su više puta izjavili zamenica premijera Bugarske Jekaterina Zaharijeva i Krasimir Karakačanov, komšije ne ispunjavaju Sporazum o dobrosusedstvu, koji obavezuje strane da stvore zajedničku istorijsku komisiju za rešavanje kontroverznih istorijskih pitanja, a ne okvirni stav Bugarske iz 2019. godine.

Sofija je zahtevala da Skoplje odustane od govora mržnje prema Bugarima, od formulacije „makedonski“ u korist „službenog jezika Republike Severne Makedonije“ i ideje o makedonskoj manjini u Bugarskoj.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere