UDARAC ZA NATO PAKT: Dodik odbio predloge Komšića i DŽaferovića, bitna pobeda srpskog predstavnika

Novosti online

19. 11. 2020. u 21:37

УДАРАЦ ЗА НАТО ПАКТ: Додик одбио предлоге Комшића и Џаферовића, битна победа српског представника

Milorad Dodik / Foto Tanjug

SRPSKI član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je za RTRS da je na današnjoj sednici usvojena zajednička izjava članova Predsedništva BiH, povodom obeležavanja 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, u kojoj se, između ostalog ističe podrška Sporazumu i Ustavu kao njegovom sastavnom delu.

Takođe, u izjavi se poziva na mir i pozdravlja postignuti napredak.

Dodik je rekao da je izjava plod konsenzusa u koji je ugrađeno ono što jeste Dejton - poštovanje Ustava i činjenice da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Dodik je istakao da su druga dva člana Predsedništva BiH insistirala da u zajedničkoj izjavi bude navedena opredeljenost za "evroatlantske" integracije, ali da on to nije prihvatio, insistirajući isključivo na evropskim integracijama.

- Kako oni to nisu hteli, u izjavi nema tog dela za opredeljenost za evropske integracije - rekao je on.

Dodik će sutra preuzeti mesto predsjedavajućeg Predsedništva BiH, a prema ranijim najavama, BiH bi mogao posetiti visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Dodik je istakao da je odbio učešće u ceremoniji polaganja venaca koje je predlagao bošnjački član Predsedništva BiH Šefik DŽaferović.

- Nisam razumio šta znači komemoracija u dane Dejtonskog sporazuma. Šta to znači, da neko misli da je Dejtonski sporazum mrtav pa ga treba na taj način obeležiti? Dakle, neće doći do takve ceremonije. Ako dođe Borelj, sastanak će biti održan u Predsedništvu - rekao je on.

Dodik kaže da Borelj ne bi trebalo da kvalifikuje događaje vezane za zemlju u kojoj nema konsenzusa o tome.

(RTRS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)