NISMO SE DOGOVARALI O PODELI BiH: Čović odbacio spekulacije posle razgovora sa Dodikom

Tanjug

29. 10. 2020. u 20:26

PREDSEDNIK HDZ-a BiH Dragan Čović odbacio je danas optužbe da se sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom dogovorio o podeli BiH i naglasio da, kada je reč o najvažnijim reformama u zemlji, mora da postoji dogovor sva tri naroda.

НИСМО СЕ ДОГОВАРАЛИ О ПОДЕЛИ БиХ: Човић одбацио спекулације после разговора са Додиком

Foto: S. M.

Dodik je u ponedeljak rekao da će Srbi i Hrvati predložiti model funksionisanja te zemlje, uz alternativu "razduživanja", što je izazvalo osude na račun Dodika i Čovića među bošnjačkim političarima i medijima.

Čović tvrdi da nema nikakve veze s takvim stavom, prenosi Hina.

"On je izneo svoj stav o budućem vremenu, a ne o prošlom vremenu kako je to neko interpretirao, pa je ispalo kao da smo nešto dogovorili. Apsolutno ne", rekao je Čović na konferenciji za medije u Mostaru.

On je naglasio da se o najvažnijim reformama u vezi sa budućnošću BiH ne može praviti dogovar iza leđa jedne od tri strane.

"Moj stav nije nikada da dve strane dogovaraju nešto o Bosni i Hercegovini, jer za stolom o ozbiljnim pitanjima moraju biti sve tri strane", rekao je Čović.

Stranka demokratske akcije (SDA) BiH Bakira Izetbegovića ranije je saopštila da je "direktan udar na Dejtonski mirovni sporazum" izjava Dodika da će "Srbi i Hrvati tražiti da BiH funkcioniše onako kako oni to žele" ili će u suprotnom tražiti "razdruživanje".

SDA je ocenila da Dodikova izjava samo potvrđuje zabrinutost koja postoji zbog, kako tvrdi, odvojenih susreta koje Dodik i Čović imaju s najvišim zvaničnima Hrvatske i Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)