POSLE SUSRETA SA RAMOM: DŽaferović radikalno promenio stav o "malom Šengenu"

Tanjug

07. 10. 2020. u 13:36

PO POVRATKU iz Tirane, predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović je radikalno, u pozitivnom smislu, promenio stav o inicijativi "mini Šengen".

ПОСЛЕ СУСРЕТА СА РАМОМ: Џаферовић радикално променио став о малом Шенгену

Foto: Predsedništvo BiH

Džaferović je, naime, gostujući sinoć na BHRT rekao da protiv te inicijative, koju je, inače, pokrenuo srpski predsednik Aleksandar Vučić, mogu biti "samo neki nerazumni ljudi".

Džaferović je rekao i da treba koristiti sve regionalne inicijative, uz podsećanje na samit Brdo-Brioni i druge regionalne inicijative.

"Što se tiče inicijative koju zovu ''mali Šengen'', tu se na najbolji mogući način mogu realizovati one četiri slobode na kojima je utemeljena Evropska unija - kretanje roba, ljudi, kapitala i usluga... Vrlo je važno da jedna takva inicijativa bude pod okriljem EU, da svi budemo jednaki i partneri... Samo neki nerazumni ljudi mogu biti protiv tog da se naši građani kreću s ličnom kartom i da nam kamioni ne stoje danima na granici.. Na kraju krajeva, to vodi i jednom boljem životu svih građana u regionu", kazao je Džaferović, preneli su federalni mediji.

Priključenje BiH inicijativi "mini Šenge" predložio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Predsedništvo BiH je ranije tu inicijativu pozdrvilo, ali je zatražilo analizu od Saveta ministara o prednostima i manama priključenja BiH "mini Šengenu".

Tokom nedavne posete Tirani, Džaferović je o inicijativi "mini Šengen" razgovarao sa predsednikom i premijerom Albanije, Iljirom Metom i Edi Ramom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna