VIDEĆETE KAKO PETOKRAKA DOBRO GORI: Haos u Hrvatskoj zbog crvene zvezde - Zastava u plamenu, gomila srče i teških reči (VIDEO)

Novosti onlajn

26. 09. 2020. u 00:33

ВИДЕЋЕТЕ КАКО ПЕТОКРАКА ДОБРО ГОРИ: Хаос у Хрватској због црвене звезде - Застава у пламену, гомила срче и тешких речи (ВИДЕО)

Foto: Facebook/Printscreen/Dragovoljci Vinkovci - Slavija

VELIKA crvena zvezda koja je u nedelju postavljena na neboder u Rijeci podstakla je mnoge, kojima smeta sve što simbol petokrake u sebi nosi, da burno reaguju.

Iako je reč o umetničkoj instalaciji, koja je deo projekta Evropske prestonice kulture, nije bilo potrebno mnogo vremena da izazove negodovanje i agresivne ispade pojedinaca u Hrvatskoj.

Pošto nisu uspeli višemesečni napori da se spreči postavljanje petokrake tačno na 77. godišnjicu otkako su Rijeka, Kvarner, Istra i Zadar oslobođeni, krenulo se u nove akcije.

Najpre je organizovan protest sa kog je poručeno da su se okupili zbog „tog rugla, zvezde petokrake, simbola najvećeg zla u Hrvatskoj od 1945. do sada”.

„Videćete kako petokraka lepo gori”

Potom su članovi Udruženja dobrovoljaca „Vinkovci Slavija“ zapali beli zastavu na kojoj je bila velika crvena zvezda petokraka.

- Svesni smo da smo ovakvim razmišljanjem za neke glupavi, ali to je naš izbor. Rastužuje nas što su neki rodoljubivi simboli zabranjeni, dok petokraka i kokarda nisu. Znam samo da ćemo progledati tek kad nam dođu vile u oči. Bez obzira na sve, videćete kako petokraka lepo gori”, poručili su oni.

Zbog skulpture u obliku velike odbačene i zaboravljene partizanske zvezde petokrake u koju je uronjeno 2.800 krhotina stakla koje podsećaju na 2.800 poginulih boraca u bitci za Rijeku zameniku gradonačelnika tog grada Nikoli Ivanišu razbijeni prozori i ispisani uvredljivi grafiti na privatnoj klinici.

U Hrvatskoj se već godinama raspravlja o simbolici koju crvena petokraka u sebi nosi. Dok je jedni smatraju da označava borbu protiv fašizma i simbolizuje sindikalizam, za druge predstavlja simbol totalitarnog režima, simbol zla i okupacije Hrvatske i obeležje pod kojim je, kako tvrde sprovođena velikosrpska agresija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

Pp

26.09.2020. 03:04

Oni bar imaju nacionalnu svest i patriotizam za razliku od nas. Komunizam je najveće zlo u istoriji srpskog naroda, i komunisti su najveći izdajnici srpskog roda. Nažalost, i posle svega, posle miliona zaklanih i mrtvih Srba jedino mi u Srbiji kukamo za Titom i Jugoslavijom.

Pera

26.09.2020. 04:06

Ustase i komunisti su sklopili savez mnogo pre drugog rata bili su zajedno za vreme rata a broz tito je u jajcu naredio da se ustase i domobrani primaju u partizane tako da je u novu jugoslovensku vlast orema istrazivanju akademika zivoinovica uslo oko 80 000 fasista pa su komunisti i fasisti cinili jugoslovensku vlast stvorili hrvatsku koja kao drzava nikada nije postojala a tkz hrvatski jezik nastao je tako sto su troica titovih akademika srpski proglasili srpskohrvatski u ime bratstvajedinstva potom od tog nastaje hrvatskosrpski i na kraju hrvatski dakle potpuna fasistickokomunisticka izmisljotina. Da bi sve sakrili hrvati blate petokraku i komuniste a oni su ih stvorili zajedno sa fasistina.

beograd011

26.09.2020. 06:29

Hrvati i njihova iskrivljena svest. Kažu, petokraka je simbol velikosrpske agresije i okupacije, a večiti predsednik te Jugoslavije bio Hrvat. Od 9 predsednika SIV-a petorica su bili Hrvati. Na rukovodećim pozicijama u diplomatiji opet većina Hrvati.

Novi

26.09.2020. 06:43

Neka zvanično objave imena brigada i divizija JNA koje su oslobodile i pripojile Istru Hrvatskoj, isteravši Talijane, Njemci i ustaše iz nje

zoran

26.09.2020. 08:14

Ovakvo ponašanje jednog dela hrvatskog naroda u 21. veku, dokaz je da je uz pomoć "zapadnih sila" ali i današnjih sledbenika IV Rajha, izbegnuta kataraza onih koji su bili na strani najvećeg zla oba svetska rata u prošlom stoleću. Zato će ovo i dalje trajati a njihovi sponzori svo vreme mudro ćute o ovakvim pojavama, mržnji prema srpskom narodu, pismu, govoru (koji su usput rečeno ukradeni iz srpskog nasleđa), važno je da su ih sakrili pod svoje skute u EU odakle kidišu na sve oko sebe, vređaju, tuku i ubijaju bez odgovornosti. Inače Hrvatska je sramota EU, ali kao i druge greške koje su činili ta i takva EU je prazna forma bez smisla daljeg postojanja pa se nadam da neće dugo trajati, ali ne da samo promeni tu formu već da potpuno nestane jer je nefunkcionalna čak više štetna nego korisna.