ZAGREB OSTAO BEZ TURISTA: Hosteli svoj smeštaj ponudili studentima, evo po kojoj ceni

Tanjug

utorak, 15. 09. 2020. u 17:25

ЗАГРЕБ ОСТАО БЕЗ ТУРИСТА: Хостели свој смештај понудили студентима, ево по којој цени

Foto: Depositphotos

ZAGREB je od januara do avgusta posetilo oko 70 odsto manje turista nego prošle godine, broj noćenja pao je na 32 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a time su najviše, što se tiče tipa smeštajnih kapaciteta, pogođeni hosteli.

Neki ove sezone uopšte nisu ni otvarani, a neki su odlučili da promene način poslovanja, pa su svoje sobe ponudili - studentima.

Vlasnici hostela kažu da nisu imali izbora, a cene su prilagodili studentima tako da oni će oni za mesec dana platiti onoliko koliko bi turisti platili za otprilike 10 dana noćenja.

Turisti su u hostelima noćili u proseku za 200 do 300 kuna (od oko 26 do 40 evra), a za studente će noćenje iznositi oko 70 kuna (10 evra), ali će stanarinu plaćati mesečno.

Prvo su razgrabljene jednokrevetne, da ih je bilo i pedeset - bile bi rezervisane, a zasad je ostalo nekoliko dvokrevetnih, kažu vlasnici hostela.

Vlasnici hostela smatraju da je to privremeno rešenje do 1. jula iduće godine, do kada su studenti potpisali ugovor, a na takav potez su se odlučili jer su bili uglavnom prazni.

S obzirom na to da plaćaju najam vlasnicima zgrade u kojima su hosteli, morali su da osmisle neki drugi model poslovanja.

Cena za jednokrevetnu sobu su od 2.150 kuna mesečno (oko 280 evra), a dvokrevetna stoji 1.600 (210 evra)... U cenu su uključene sve režije, odnosno nema dodatnih troškova.

Velik broj smeštajnih jedinica zatvoren je i zbog zemljotresa, ne samo zbog pandemije.

Od 1. januara do 31. avgusta, kažu u Turističkoj zajednici Zagreba, u glavnom su gradu zabeleženo je 249.360 dolazaka i 546.752 noćenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)