FIRMA IZ BIH: Proizvela robota za dezinfekciju prostora

Tanjug

15. 09. 2020. u 13:15

FIRMA “Webo Bosnia”, čija je osnovna delatnost konstrukcija alata za proizvodnju automobilskih delova za automatske menjače, proizvela je robota za dezinfekciju prostora.

ФИРМА ИЗ БИХ: Произвела робота за дезинфекцију простора

Foto: Tanjug/AP

U saradnji sa matičnom kompanijom “Webo Amtzel”, firma “Webo Bosnia” sa sedištem u Derventi, podstaknuta akuelnom zdravstvenom krizom Kovid-19, kreirala je robota koji dezinfikuje prostorije UV-C zracima, prenosi portal Biznisinfo.ba.

U preduzeću ističu da je naučno dokazano da UV-C zraci uništavaju 99 posto mikroorganizama, odnosno viruse i bakterije.

Istraživanja su dokazala da UV-C zraci narušavaju strukturu genetskog materijala Kovid-19 i sprečavaju da se čestice virusa repliciraju.

Prednost ovakvog načina dezinfekcije je što smanjuje kontaminaciju površina za 99 posto i ne ostavlja iza sebe materije štetne po ljudsko zdravlje, navodi se u informaciji.

Projekt menadžer Katarina Ilić objašnjava da se robot kojeg su razvili sastoji od pokretne platforme i sistema sa UV-C lampama koje se putem mobilne aplikacije pale i vrše dezinfekciju prostora.

Kaže da je tim njihovih mladih iženjera u roku od samo dva meseca već napravio drugi prototip mobilne platforme, koji omogućava mapiranje prostorija na osnovu čega se robot autonomno kreće, kao i mobilnu aplikaciju za kontrolu na daljinu.

Dodaje da su pred firmom mnogobrojni izazovi za pripremu serijske proizvodnje koja je planirana početkom decembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLARNI MEDVEDI: Simboli Arktika i naše odgovornosti