SKUPŠTINA STALA IZA DODIKA: Poslanici podržali izjavu srpskog člana Predsedništva BiH

S. MIŠLjENOVIĆ

08. 09. 2020. u 13:11

POSLANICI Narodne skupštine RS podržali su izjavu srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika prema kojoj je Odluka o odobravanju zaključivanja Memoranduma o razumevanju između CIK BiH i Međunarodne fondacije za izborne sisteme (IFES) iz SAD veoma štetna po vitalne interese Srpske. To znači da se odluka PBiH odbacuje.

СКУПШТИНА СТАЛА ИЗА ДОДИКА: Посланици подржали изјаву српског члана Председништва БиХ

Foto V.Tripić

Od 56 prisutnih poslanika, svi su glasali za, a niko nije bio protiv, niti suzdržan. Poslanici opozicije nisu bili na glasanju i oni su još na početku rasprave poručili da neće podržati Dodikov predlog. Višečasovna rasprava u skupštini pretvorila se u optuživanje na relaciji vlast i opozicija. Tako se nekoliko sati pričalo o krađama na izborima, kao i ko krade i gde krade. U raspravama su prednjačili Milorad Dodik i opozicioni poslanici na čelu sa Draškom Stanivukovićem iz PDP.

Srpski član PBiH istakao je u da američka agencija, koja hoće da pomogne BiH u izbornom procesu, u toj istoj Americi u 17 saveznih država ima razna ograničenja kad je reč o nadgledanju izbornog procesa, a neke od njih uopšte ne dozvoljavaju međunarodne posmatrače.

On kaže da RS ne sme da prestane da se bavi zaštitom interesa i da je Izborni zakon najznačajniji akt nakon Ustava.

- Zato ne smemo da dozvolimo ovaj memorandum koji je zaključio CIK BiH kao nelegalano izabran. Izbore treba da održimo bez mešanja stranaca i potrebno je ući u inovaciju izbornog sistema u BiH - dodao je Dodik.

Dodik je naveo da je iz teksta Memoranduma o razumevanju vidljivo da, aktivnosti koje su navedene kao predmet saradnje, predstavljaju nadležnosti različitih nivoa vlasti i organa u BiH.

IZMEŠTANjE AMBASADE

MILORAD Dodik je zatražio da se ambasada BiH u Izraelu iz Tel Aviva prebaci u Jerusalim i ovaj zahtev je otišao prema Predsedništvu BiH na razmatranje. On je rekao da je ovo interes SAD, a da BiH, ako joj je stalo do podrške SAD, ambasadu treba da premesti.

- Za neke su od ovih aktivnosti nadležni zakonodavni organi u BiH, Agencija za zaštitu ličnih podataka, MUP, Republička izborna komisija - rekao je Dodik.

Predsednik SDS Mirko Šarović rekao je da nije u redu od Dodika da vređa poslanike iz opozicije.

- Veći deo onoga što ste rekli nije tačan. Radi se o međunarodnoj organizaciji koja je u BiH 20 godina, sarađivala je sa vama u svakom izbornom procesu, da li preko OEBS, da li preko CIK. Koga vi obmanjujete? Ne plašite narod svojim strahovima. Ovaj memorandum služi da se kroz tehničku pomoć pomogne institucijama BiH. IFES nema nikakva ovlašćenja, želi da pomogne institucijama BiH da se uhvate kradljivci volje naroda - rekao je Šarović.

VUKANOVIĆ: ZAŠTO SDA NAPADA SRBE!

NEBOJŠA Vukanović, poslanik u Klubu SDS, tokom izlaganja se žestoko obrušio na Senada Bratića (SDA), od koga je tražio da se ogradi od "onoga što piše sramna sarajevska štampa" povodom dešavanja u Crnoj Gori.

- Mi smo četnici ako branimo Ostrog. Sram vas bilo, gospodine Bratiću, jer vi predstavljate stranku koja stoji iza ovoga. Čitavo Sarajevo se diglo da brani Đukanovića, a stavljate nama metu na čelo - galamio je Vukanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri