AKO TREBA, IDEM U VUKOVAR: Reakcija Milorada Pupovca na sve učestalije napade na mlade Srbe u tom gradu

POSLEDNjIH dana ponovo su, po ko zna koji put, napadnuti mladi Srbi u Vukovaru.

АКО ТРЕБА, ИДЕМ У ВУКОВАР: Реакција Милорада Пуповца на све учесталије нападе на младе Србе у том граду

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Incidenti su se naredali, prvo u utorak, pa su sredu uveče kada su napadnuta dvojica mladića srpske nacionalnosti, te juče, kada je policija sprečila napad. U sredu uveče dvojica mladića stali su kraj pekare kako bi nešto kupili i prišli su im mladići sa dva automobila koji su ih pitali da li su Srbi. ”Kakav krst nosite”, vikali su i nakon toga mlade Srbe fizički napali. Bacali su i boce i ozledili dvojicu mladih Srba. O incidentu je izvestila i policija, ali bez detalja, pa nije naznačeno da je reč o napadu iz mržnje, već samo da su privedena dvojica sudionika incidenata zbog daljnje istrage.

Na hitnoj konferenciji za medije reagovao je predsednik SDSS-a Milorad Pupovac rekavši da je, ko god stoji iza napada, ”doterao cara do duvara”, ”do zida”, a da oni koji stoje iza svega će se prepoznati. ”U Vukovaru očito neko želi da uništi politiku pomirenja”, ustrvdio je Pupovac nakon što je grupa mladića hrvatske nacionalnosti pokušala novi napad na Srbe koji je sprečen u poslednji trenutak.

- Više od godine dana ponavljaju se napadi na mlade Srbe od strane organizovane grupe mladih hrvatske nacionalnosti. Pokušali su te napade da prošire na celu Hrvatsku i dok se u Kninu gradi politika pomirenja ovde se u Vukovaru to pokušava da uništi”.

Pupovac kaže da se nasiljem u Vukovaru pokušava da suspenzuje i ograniči ustavni poredak i norme međunarodnog poretka. Tako se taj grad pretvara u mesto međuetničkog i političkog sukobljavanja i to više nije samo stvar policije, već i svih koji čuvaju ustavni poredak.

- Želimo da svima kažemo da se ne plaše onih koji se služe politikom sukoba kako bi se održali na vlasti. Građanikma hrvatske nacionalnosti želimo da poručimo da Srbi neće da poduzimaju nikakve aktivnosti koji bi stvorili za njih osećaj nesigurnosti. Želimo samo da se bezbednim osećaju svi Srbi i da mladi Srbi imaju slobodu kretanja.

Pupovac je kazao da svi ovi incidenti ne trebaju ni Vukovaru, ni Hrvatskoj.

- Hrvatska je krenula drugim putem i Srbi će dati tome doprinos. Ali želimo i molimo da naša deca žive u miru. Ako treba i ja ću za jedno vreme da prijavim boravak u Vukovaru kako bi se to ostvarilo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (9)