DOK OPASNA LICA DEFILUJU KROZ BIH CIKOTIĆ O “ KUPOVINI KIFLI”: Poslanik u parlamentu BiH o skandaloznim izjavama ministra o migrantima

S.M.

24. 08. 2020. u 16:44

IZJAVA ministra bezbednosti Selme Cikotića da postoje pozitivni efekti migrantske krize jer oni podižu javnu potrošnju, više je nego sablažnjavajuća i skandalozna, posebno ako se ima u vidu da je za prvih šest meseci u ovoj godinu u BiH ušlo 6.641 migrant i da ih je u BiH trenutno između sedam i osam hiljada.

ДОК ОПАСНА ЛИЦА ДЕФИЛУЈУ КРОЗ БИХ ЦИКОТИЋ О “ КУПОВИНИ КИФЛИ”: Посланик у парламенту БиХ о скандалозним изјавама министра о мигрантима

Foto: D. Pozderović

Njihov smeštaj i boravak ovu državu finansijski koštaju, a da ne govorimo o ugroženoj bezbednosti.

Nisu oni turisti koji ovde troše, nego izbeglice koje se bore za golu egzistenciju! Ovo je izjavio poslanik Demokratskog narodnog saveza u Parlamentu BiH Nenad Nešić.

Nešić je dobio odgovor Saveta ministara na poslaničko pitanje za koji kaže da je alarmantan i zahteva hitno i odgovorno reagovanje institucija.

-Bojim se da Ministarstvo bezbednosti nije spremno i ne želi da se suoči sa ovim problemom, što proizilazi iz ministrovih izjava. U BiH od početka godine do 30.juna došlo je 6.641 nezakonitih migranata, dok ih prema procenama Službe za poslove za strancima trenutno u zemlji ima između sedam i osam hiljada, što jasno govori da ulaze i ne odlaze, kaže Nešić.

U odgovoru na Nešićevo pitanje stoji da je 26,9 odsto  migranata poreklom iz Pakistana, 26,3 odsto Afganistana, 15 odsto iz Maroka, 6,1 odsto Bangladeša, 5,8 odsto Iraka i 19,9 odsto imaju  53 različita državljanstva drugih država.

Nameru, kaže Nešić, da zatraže azil iskazalo je 6.207 lica, dok je njih 162 i podnijelo zahtev za azil.

- 25 lica iz Afganistana, 66 iz Iraka, 10 iz Irana i osam iz Sirije zatražili su azil, i 21 iz Turske. Pri tome je, prema odgovoru koji sam dobio, nemoguće utvrditi identitet lica iz Afganistana, Alžira i Pakistana, a ministru Cikotiću je do pošalica. 

Potencijalno bezbednosno rizična i opasna lica nam defiluju kroz zemlju, a ministar o kupovini kifli. To što mogu nastati bezbednosni problemi, to ministra ne zanima, rezigniran je Nešić.

On naglašava da je u odgovoru Saveta ministara precizno navedeno da BiH ima problem i humanitarnog i bezbednosnog karaktera.

- Smatram da hitno treba poduzeti snažne mere s ciljem sprečavanja ulazaka migranata i tražiti od EU da se uključi u rešavanje i humanitarnog i bezbednosnog aspekta, jer oni nama i dolaze preko Grčke i Bugarske, država članica EU , kaže Nešić.

On dodaje i da očekuje da se hitno zakaže plenarna sednica oba doma PS BiH na kojoj bi se razmatralo pitanje migrantske krize i Ministarstvo bezbednosti nateralo da shvati šta mu je posao kako BiH ne bi postala žrtva ovog problema.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri