IZBOR SLOVENAČKIH LEKARA: Remdesivir, favipiravir i deksametazon protiv korone

Tanjug

05. 08. 2020. u 19:23 >> 18:57

PACIJENTI oboleli od Kovid-19 u Sloveniji se primarno leče u odnosu na simptome, što znači da po potrebi primaju kiseonik i lekove za temperaturu.

ИЗБОР СЛОВЕНАЧКИХ ЛЕКАРА: Ремдесивир, фавипиравир и дексаметазон против короне

Foto: Arhiva VN

Oni sa teškim simptomima dobijaju remdesivir, favipiravir i deksametazon, lekove za koje istraživanja pokazuju da mogu biti potencijalno efikasni, prenela je STA.

Remdesivir, antivirusno sredstvo, primenjuje se kod onih kojima je potrebna intenzivna nega ili imaju snažno povećanu potrebu za snabdevanjem kiseonikom, objasnila je Mateja Logar, infektolog u bolnici UKC Ljubljana.

Onima koji imaju nešto blaže simptome i u početnoj su fazi bolesti, ali sa drugim oboljenima daje se favipiravir, lek koji je do sada korišćen za lečenje gripa.

Onima kojima je potreban kiseonik, ali ga primaju tokom vremenskog perioda kada favipiravir više nije održiva opcija, daje se deksametazon, kortikosteroid koji se decenijama koristi, uglavnom za lečenje raznih vrsta upala.

"To su lekovi za koje se pokazalo na osnovu višestrukih studija da mogu biti efikasni, a da imaju i relativno povoljan bezbednosni profil", dodala je Logar.

Slovenački lekari ne koriste hidroksihlorokin, lek za artritis koji se, takođe, može koristiti za sprečavanje malarije, niti koriste antibiotik azitromicin ili lekove za HIV, jer su se u više studija pokazali neefikasnim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije