DŽAFEROVIĆ POZIVA MILANOVIĆA: Odustani od odlikovanja Jeliću

Tanjug

02. 08. 2020. u 14:31

PREDSEDAVAJUĆI Predsedništva BiH Šefik Džaferović pozvao je predsednika Hrvatske Zorana Milanovića da još jednom vrlo ozbiljno razmotri sve moguće implikacije i odustane od uručivanja odlikovanja Zlatanu Miji Jeliću, optuženom za ratne zločine na području Mostara i beguncu od pravde.

ЏАФЕРОВИЋ ПОЗИВА МИЛАНОВИЋА: Одустани од одликовања Јелићу

Foto: Tanjug

"Osim što je to necivilizacijski čin protivan evropskim vrednostima, on bi sasvim sigurno negativno uticao na odnose Bosne i Hercegovine i Hrvatske", rekao je Džaferović, prenosi portal klix.ba.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović je najavio da će na 25. godišnjicu hrvatske operacije "Oluja" odlikovati četiri gardijske brigade HVO-a i Vojnu policiju, za, kako je naveo, doprinos u oslobađaju Hrvatske.

Među onima kojima će biti uručeno odlikovanje je i Zlatan Mijo Jelić, koga je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine 2016. godine optužilo za ratne zločine na području Mostara, nakon čega je pobegao u Hrvatsku.

Jelić je optužen da je učestvovao u organizovanju i izvršenju širokog i sistematičnog napada usmerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva na području opštine Mostar.

Sud BiH je 2019. godine, s obzirom na to da Jelić nije bio dostupan pravosuđu BiH, doneo odluku da predmet ustupi Hrvatskoj i ta procedura još traje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a