HRVATI SE ODRIČU MRAČNE PROŠLOSTI? Plenković i Milanović razmišljaju o zabrani zloglasnog ustaškog pozdrava

J. Kerbler

16. 07. 2020. u 13:46

DA SE u Hrvatskoj razmišlja o potpunoj zabrani ustaškog pozdrava ”Za dom spremni” potvrdili su i predsednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković na jučerašnjem dogovoru oko sazivanja konstituitivne sednice Sabora i početka rada nove vlade.

ХРВАТИ СЕ ОДРИЧУ МРАЧНЕ ПРОШЛОСТИ? Пленковић и Милановић размишљају о забрани злогласног усташког поздрава

Foto Tanjug/HINA

Sam Plenković je objasnio da je kao partnere za novu vladu izabrao predstavnike manjina, pa tako i tri srpska poslanika iz SDSS-a, a njih je stav takođe potpuno jasan da ustaške simbole, kao i ”Za dom spremni” treba zabraniti u svim prilikama.

- I dalje stoji da taj urlik nije u skladu sa Ustavom, ali to ne znači ništa. Pitanje je hoćemo li to tretirati kao narušavanje reda i mira kao kad se neko napije ili ćemo to sankcionisati kao govor mržnje, jer to jest govor mržnje. Nisam čovek koji voli zabrane niti sankcije, ali ovde druge nema. To se ne može napraviti u pet minuta, ali se može napraviti - rekao je Zoran Milanović, nakon što je Plenkoviću dao mandat za sastav nove vlade. Dogovoreno je  da 22. jula bude održana sednica parlamenta.

Susret Milanovića i Plenkovića počeo je pružanjem ruke predsednika premijeru, koji ga je upozorio da to ne sme da radi zbog korone.

Plenković je upoznao šefa države da će njegov novi kabinet biti mnogo manji i najavio 16 ministarstava, što je četiri manje nego do sada. Četiri potpredsednika vlade biće Davor Božinović, Zdravko Marić, Tomo Medved i Boris Milošević.

Jedan od prioriteta nove vlade biće i obnova Zagreba nakon zemljotresa, te borba za očuvanje zdravlja građana u mogućem novom talasu korone.

- Ova će godina završiti ekonomskim slomom, ali u narednoj očekujem rast - rekao je Milanović, dok je premijer Plenković istaknuo kao jedan od prioriteta ulazak Hrvatske u evrozonu, što bi se realno moglo da dogodi za nešto više od dve godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)