SDSS PRED HRVATSKE IZBORE: Da se čuje glas Srba u Kninu

Otvoren dom kulture u Kninu, a uskoro ih bi trebalo biti četrdesetak po čitavoj Hrvatskoj.

СДСС ПРЕД ХРВАТСКЕ ИЗБОРЕ: Да се чује глас Срба у Книну

FOTO: Profimedia

Najveća stranka Srba u Hrvatskoj SDSS pred izbore otvara niz domova kulture, a uskoro bi ih po celoj Hrvatskoj trebalo biti četrdesetak. Poslednji je otvoren u Kninu, a uskoro će biti i u Okučanima, time da im je cilj obezbediti mesto na kojima bi se Srbi, a i svi ostali, mogli okupljati i iskazati svoj nacionalni indentitet.

-Srbi trebaju ovaj prostor da bi mogli da neguju kulturne vrednosti koje su za njih karakteristične, a istovremeno vrata ovog centra biće otvorena za sve druge kulturne doprinose gradu, rekao je Kninu Milorad Pupovac, koji vodi hrvatske Srbe i na ovim izborima.

Lider Srba naglašava da srpska zajednica nije zatvorena i ne bi trebala biti, jer će vrata Srpskog kulturnog centra u Kninu biti otvorena svima. „Duga je priča o tome koliko je trebalo vremena da se otvori jedan ovakav centar. Duga je i u najvećem delu svoje istorije velika priča o odnosima hrvatskog i srpskog naroda na ovim prostorima, između katolika i pravoslavaca“, kazao je u Kninu Pupovac, podsećajući na tragična i dramatična razdoblja u kojima su podele bile veće i naglašenije nego što realno to jesu. „Ali, uvek je bilo snage da se te udaljenosti premoste i smanje“. I potpredsednica hrvatske vlade Anja Šimpaga, koja je rođena u Kninu je na otvorenju centra poručila da je pozitivan trend da Srbi sada imaju mesto gde se može da slavi različitost, saradnja i budućnost.

Kuća u kojoj je centar bila je ruševina, a Šimpraga kaže da se obnovom želelo postići da se čuje srpski glas u Kninu. „Verujem da Knin sada sa ovim centrom može da bude primer svima u Hrvatskoj kako se čuva tradicija i grade odnosi sa većinskim narodom“.

Izgradnja centara kulture svakako je rezultat saradnje sa vladajućim HDž-m, sa kojima je SDSS već osam godina u koaliciji. Usprkos velikog pritiska na HDž koji su dolazili kako sa desnice, tako i sa levice, hrvatski premijer Andrej Plenković je najavio daljnju saradnju sa SDSS-om, ako uspe po treći put da formira vladu. O planovima srpske stranke njeni lideri ćute, a Anja Šimpraga kaže da će ići sa onima koji će omogućiti da sva srpska sela dobiju struju i vodu i da preostali Srbi imaju perspektivu da nastave živeti u Hrvatskoj. „Nesporno je da su pripadnici srpske zajednice suočeni s posebnim izazovima koji nisu istovetni onima koje imaju pripadnici većinskog naroda. Pripadnici srpske nacionalne manjine i dalje su među najdiskriminiranijim kategorijama hrvatskih građana i među najčešćim žrtvama različitih oblika zločina i govora iz mržnje“.

Srbima je u prošlom periodu mnogo pomogla i SPC i sama Srbija, pa je nakon katastrofalnog zemljotresa na Baniji 86 kontejnera donirala Crkva, a 25 ambasada Srbije. Napokon je rešen i vodovod u Islamu Grčkom i 200 kuća je dobilo vodu. U toku je realizacija tridesetak projekata da voda i struja dođu u naselja gde žive Srbi, a SDSS kažu da neće odustati dok sve to ne bude realizovano.

Izbore SDSS dočekuje porukama da treba nastaviti sa pozitivnim trendovima kojih ima, usprkos izuzetnom teškom položaju Srba u Hrvatskoj koji su svedeni na tužne brojke. „Život ima brojne mehanizme da na negativnosti odgovori pozitivnim praksama. O tome svedoče popunjene dvorane za nastupe Aleksandre Prijović, hiljade mladih iz Srbije koji dolaze u Hrvatsku i Hrvata koji rado posećuju Srbiju te brojna prijateljstva, poslovni, kulturni i sportski uspesi koji povezuju hrvatsku većinu sa srpskom nacionalnom manjinom“, kaže Anja Šimpraga.

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)