HRVATSKA JE EVROPSKO ŽARIŠTE: Vratila se jedna od najzaraznijih bolesti

Милица Шкорић
Milica Škorić

09. 04. 2024. u 14:33

NEDUGO nakon što je prošle godine zvanično proglašen kraj pandemije virusa korona, slučajevi velikog kašlja su u porastu poslednjih meseci širom Evrope, piše "Politiko", a Hrvatska je trenutno evropsko žarište ove zarazne bolesti.

ХРВАТСКА ЈЕ ЕВРОПСКО ЖАРИШТЕ: Вратила се једна од најзаразнијих болести

Foto Shutterstock

Portal piše da se ova infekcija iz prošlih vremena, vratila na Zapad nakon porasta broja slučajeva morbila, sifilisa, gihta, gube (lepre) i malarije.

U Češkoj, odakle stižu izveštaji o nestašici vakcine protiv velikog kašlja, broj slučajeva najveći je u poslednjih 60 godina, podaci su Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Do naglog porasta poslednjih meseci došlo je i u Danskoj, Belgiji, Španiji i Velikoj Britaniji.

- Ove godine infekcije su dramatično porasle i mogle bi premašiti bilo koji godišnji ukupan broj u poslednjih više od 30 godina - kaže Pol Hanter, lekar i profesor medicine.

Prošle godine u Engleskoj su zabeležena ukupno 853, a samo u februaru ove godine evidentirano je 913 slučajeva velikog kašlja, podaci su Agencije za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva.

Trenutno je evropsko žarište Hrvatska, koja je u poslednjih 15 meseci prijavila 6.381 slučaj, navodi "Politiko".

Jedan od razloga za širenje ove bolesti Evropom je pad broja vakcinisanih, navodi se u izveštaju britanskog medicinskog časopisa.

U većini evropskih zemalja bebe dobijaju prve dve doze kombinovane vakcine protiv velikog kašlja, difterije i tetanusa između dva meseca i godinu dana starosti, drugu dozu do svoje druge godine i poslednju između treće i sedme godine života, podseća "Politiko".

Da bi se novorođenčad zaštitila od bolesti, trudnicama se nudi vakcina protiv velikog kašlja.

BONUS VIDEO: GORI ZGRADA U MEKSIKU - Demonstranti pale zgradu vlade, i desetine automobila nakon smrti studenta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo