"NE SMEMO VIŠE SLOBODNO NI DA GOVORIMO": Pobuna u Vukovaru kako su huligani pretukli šestoricu hrvatskih dečaka misleći da su Srbi

Tuča u Vukovaru, u kojoj je grupa siledžija pretukla maloletne dečake, misleći da su Srbi, jer su govorili ekavicu, a ispostavilo se da su, zapravo, Hrvati, poprimila je u Hrvatskoj političku dimenziju.

НЕ СМЕМО ВИШЕ СЛОБОДНО НИ ДА ГОВОРИМО: Побуна у Вуковару како су хулигани претукли шесторицу хрватских дечака мислећи да су Срби

Foto Ž. Knežević

 Dok je policija zasada privela četvoricu napadača na šestoricu dečaka, od kojih su trojica teško povređena, u Vukovaru vlada ogorčenje i najava da će se građani okupiti u centru grada na protestu u subotu. Roditelji pretučene dece su gnevni, jer je identifikovani dvadesettrogodišnji nasilnik poznat po incidentima, dok u policiji ne saopštavaju da li traje potraga za još nekima, već samo vele da se sprovodi "kriminalistička istraga".

- Smemo li slobodno da hodamo ovim gradom i ne bojimo se kako govorimo, za koga navijamo, kako izgledamo? Hoće li sledeći odstrel biti po tome ko nosi naočare, ko je nizak, a ko ima svetlu kosu - piše u pozivu na protest, uz napomenu da političari nisu dobrodošli.

Foto: Printsrkin

Roditelji su naročito ljuti što se za napadače, koji su članovi navijačkih grupa "bed blu bojsa", kaže da su "naši dečki", i traže energične mere da se to više ne ponavlja. Tvrdi se i da svi u Vukovaru znaju ko su napadači, jer godinama terorišu grad.

Onaj koji je najviše napadao ćirilicu u Vukovaru, gradonačelnik Ivan Penava, sada osuđuje huligane koji su mislili da deca govore srpski i zato ih napali. Ko zaista brani najgore nasilnike i omogućava im da, bez kazne, tuku i maltretiraju građane, naprosto nije jasno, a policija i institucije u Zagrebu i dalje se o svemu ne izjašnjavaju.

Prave se da ne znaju ništa

Pupovac poručuje da se "danas ne prave kao da ne znaju ništa, i te kako dobro znaju".

- Država, vlada i njene institucije ne mogu da imaju toleranciju prema ljudima koji narušavaju ono što je u sportu najbolje, takmičenje u miru, veštini, a ne u mržnji i nasilju. Mir u Vukovaru koji je izboren sada ugrožavaju oni koji grad žele da pretvore u mesto nasilja. To ne treba nikome, ni Hrvatima, ni Srbima - kaže lider Srba u Hrvatskoj koji će ovaj problem postaviti i na koalicijskom sastanku vladajuće većine.

- Država i vlast teško su pogrešili - ocenjuje Milorad Pupovac, predsednik SDSS, uz analizu celog događaja koji je uzbudio grad.

Po Pupovcu, grupa dečaka išla je centrom grada, kada su ih huligani zaustavili, misleći da govore srpski i počeli nemilosrdno da ih tuku. Reč je bila o dečacima hrvatske nacionalnosti, ali još nije objavljen spisak napadnutih, jer su neki, srećom, uspeli da pobegnu.

Pupovac podseća i na događaj kada su, prošle godine, uoči Kolone sećanja u Vukovaru napadnuti studenti iz Srbije, a napadači su, uz prisustvo policije, znajući da im se ništa neće dogoditi, oštetili auto i pretili mladićima.

Foto HINA/ ZVONIMIR KUHTIC

- Ovom nasilju treba stati na kraj - poručuje Pupovac, koji smatra da nije reč o "običnoj" tuči.

Lider Srba u Hrvatskoj smatra da u Vukovaru nasilje ima političke pokrovitelje koji se ne mire da je reč o gradu gde žive Hrvati i Srbi. Politika podstiče ekstremizam u obračunu sa svima koji nisu "njihovi", a ti politički centri sada ćute.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!