"PALI ANĐELI" SA MARKOVOG TRGA: Čak 30 ministara, za sedam godina, nije završilo mandate u dve hrvatske vlade Andreja Plenkovića

ULAZILI su u autobus na prednja vrata, izlazili na zadnja. Trideset njih gotovo da nije uspelo da zagreje stolicu, već su morali ekspresno da napuste hrvatsku vladu.

ПАЛИ АНЂЕЛИ СА МАРКОВОГ ТРГА: Чак 30 министара, за седам година, није завршило мандате у две хрватске владе Андреја Пленковића

Foto Tanjug/HINA/ EDVARD SUSAK

Reč je o hrvatskim ministrima i svojevrsnom svetskom rekordu, kada ih je njihov šef, premijer Andrej Plenković, postavljao i otpuštao kao na traci. Jedni su otišli zbog raznih muljaža, drugi zbog skandaloznih izjava, neki zbog korone, a neki su najureni kada su ih evropski tužioci uhvatili sa prstima u pekmezu.

U sedam godina i dve Plenkovićeve vlade malo ko je ostao, a i oni koji bi trebalo da dočekaju nove izbore nisu sigurni da će još koji mesec izdržati. Samo u poslednja dva meseca "pala" su dvojica.

Foto: Printskrin Jutjub

Zdravko Marić

Iz prvog kabineta smenjeno je čak 17 ministara, a četvoro je izdržalo do kraja. Počelo je kada se Plenković razišao sa koalicijskim partnerima iz stranke Most, sa kojima je jedva sastavio koaliciju. Na sednici vlade pozvao je sekretaricu i javno rekao, "pripremite papire za razrešenje trojice ministara". Drugog dana na popis je dodao još jednog iz Mosta kojima je zamerao što sumnjaju u ministra finansija Zdravka Marića, kojeg je takođe kasnije zamenio.

Ubrzo je na red došao ministar obrazovanja Pavo Barišić, nakon što je 20.000 ljudi na velikom protestu u Zagrebu tražilo njegovu smenu, a sumnjalo se i na malverzacije sa njegovim doktoratom, što je kasnije otklonjeno. Onda je došla megasmena, ministarke ekonomije i bliske Plenkovićeve saradnice Martine Dalić, kada se saznalo da je slala mejlove famoznoj grupi koja je radila na oduzimanju "Agrokora" do tada moćnom i najbogatijem Hrvatu Ivici Todoriću.

Muljaža kao zaštitni znak

Foto: Jutjub/Obrana_i_sigurnost

Ministar odbrane Mario Banožić, koji je preživeo brojne afere, u saobraćajnoj nesreći je nedavno usmrtio čoveka. Nije smenjen ni kada je utvrđeno da je sam sebi dodelio stan, prepisao doktorsku radnju, vozikao se vojnim helikopterom na more, ali ga je kobni sudar na putu u lov koštao karijere. Navodno je mućkao i kod registracije terenca kojim je izazvao sudar, a premijer ga je smenio istog jutra kada se nesreća dogodila, a ministar bio u bolnici.

Došla je u njegovu kancelariju i naredila mu da potpiše da prepušta kompaniju novim vlasnicima - Dalićeva danas sedi u fotelji direktorke "Podravke", a Todorić iz svog dvorca vodi rat za odštetu za "Agrokor".

Brzo je smenjen i ministar državne imovine Goran Marić zbog privatne afere sa nekretninama, a onda su na scenu stupili evropski tužioci. "Otkrili" su ono što se u Hrvatskoj znalo, ali je predmet stajao u fioci, a to je koštalo fotelje ministarku zaduženu za fondove Evropske unije Gabrijelu Žalac. Nameštala je konkurse prijateljima i evropskim novcem plaćala skupe zabave za svoj rođendan, autom pregazila devojčicu, a nije imala tri godine produženu vozačku dozvolu. Završila je u zatvoru, a nakon nje je došao na red i Tomislav Tolušić, koji je u imovinskoj kartici napisao da ima kuću u Slavoniji i okućnicu od 165 kvadrata, a bilo je reč o 1.587 kvadrata.

Otišla je i ministarka demografije i porodice Nada Murganić, koja je izjavljivala da porodica bez dece i nije porodica, a batinanje jednog HDZ-ovca koji je tukao ženu komentarisala, "to vam je tako u braku". Zbog navodnog nesnalaženja na početku pandemije virusa korone morao je vladu da napusti i ministar zdravstva Milan Kujundžić, a nezadovoljan političkim kursom vlade otišao je šef diplomatije Davor Ivo Štir. Zbog nesreće vojnog aviona ostavku je dao ministar odbrane Damir Krstičević. Uprkos brojnim smenama Plenković je dobio nove izbore, a ministarske afere su se nastavile.

Foto MPG.GOV.HR

Darko Horvat

Na popisu smenjenih našao se ministar obnove Darko Horvat koji je završio u zatvoru zbog sporne dodele novca. A afera je išla dalje, pa je to koštalo položaja još trojice ministara, među njima i Borisa Miloševića, Srbina u hrvatskoj vladi, jer se sumnjalo da je nezakonito dodelio pare nekim svojim ljudima. Kako se ništa nije događalo na obnovi Banije nakon zemljotresa, smenjen je i ministar obnove, pa zatim i neki ministri za koje javnost nije znala ni da postoje, a kamoli njihova imena.

Poslednji je morao otići ministar ekonomije Davor Filipović, kada je izbila nova afera sa njegovim savetnikom koji je nudio jednoj televiziji saradnju po sistemu "pola tebi, pola meni".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)