SRBI OSUDILI SKANDALOZNU ODLUKU O MICANJU ĆIRILICE SA GROBLJA: To je žalosno i sramno

KLUB poslanika SDSS-a u Hrvatskom saboru održao je konferenciju za novinare, na kojoj su kritikovali nameru direktora Zdenka Kojića da skloni ćiriličnu tablu sa groba u Poljicama.

СРБИ ОСУДИЛИ СКАНДАЛОЗНУ ОДЛУКУ О МИЦАЊУ ЋИРИЛИЦЕ СА ГРОБЉА: То је жалосно и срамно

Foto: M. Anđela

- Porodici je poslan dopis da će, ako oni ne uklone tablu, to učiniti komunalci. Pozivaju se na zakonske odredbe koje regulišu pravo na korištenje manjinskog jezika i pisma te na propise koji regulišu uređenje groblja. Do sada niko nije osporavao ćirilicu na nadgrobnim spomenicima i to je loša namera bez ikakvog utemeljenja u zakonu - rekao je Boris Milošević.

Poslanik SDSS-a kaže da je direktor preuveličao celu priču, a da su groblja mesto gde se ravnopravno koristi ćirilica i latinica.

- Na nekim mestima su ista prezimena ispisana sa oba pisma na nadgrobnim spomenicima. Nadam da će se opština, kao i njihovo lokalno komunalno preduzeće, dozvati razumu i odustati od namere da naruše mir pokojnika - poručio je Milošević.

I Draga Jeckov je komentarisala odluku direktora Kojića, koja je ceo slučaj nazvala žalosnim, opasnim i sramnim. Ona je zaključila da dugo nije čula nakaradniju tvrdnju u javnom prostoru sa ciljem diskriminisanja jedne nacionalne manjine.

- Kako bi se reagovalo na nadgrobni spomenik osobe bugarske ili makedonske nacionalne zajednice koji bi također bio ispisan ćirilicom, ili kakva bi bila reakcija na spomenik ispisan na hebrejskom - upitala je poslanica najveće srpske stranke u hrvatskom parlamentu. - Privatno je pravo koje će se pismo koristiti na spomeniku, kao hoće li neko svoju ličnu kartu uzeti na srpskom jeziku i ćirilici ili na hrvatskom jeziku i latinici. To se pravo može ili ne mora koristiti.

Milorad Pupovac, lider Srba u Hrvatskoj, kazao je da se za slučaj zna već dve sedmice.

- Pokojnik je sahranjen pod tablom napisanom na srpskom jeziku i pismu, što omogućava Ustav u ovoj zemlji. Sahranjen je po pravoslavnom obredu Srpske pravoslavne crkve koja ima ugovor sa Hrvatskom, gde se jamči sloboda obreda na svom jeziku i pismu. Direktor Kojić očito je rukovođen manjkom znanja i viškom loših uverenja, osećaja i namera.

Pupovac je rekao da u Poljicama, kao i na celom području oko Zadra, žive i Hrvati i Srbi, a često nose i ista prezimena.

- To nikome ne predstavlja problem, kao što ne predstavlja u nizu hrvatskih sela u čijim se grobljima nalaze natpisi na latinici i ćirilici. Nema teškoća ni u Vukovaru, gde nakon silnih strahota koje su tamo proživljene, pokojnici počivaju u miru pod nadgrobnim pločama ispisanima na različitim jezicima i pismima“.

On se zapitao da li direktor Kojić nakon izjave da ćirilica predstavlja neprijateljsko pismo može da radi svoj posao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)