OTKRIVENO 17 LAŽNIH DIPLOMA U BOLNICI: Na pomolu nove mere za borbu protiv korupcije u BiH

Novosti online

20. 09. 2023. u 10:27

REVIZIJOM diploma u javnom sektoru Zeničko-dobojskog kantona, utvrđeno je 17 nevalidnih diploma u Kantonalnoj bolnici Zenica, te jedna u Kantonalnom zavodu za medicinu rada i sportsku medicinu.

ОТКРИВЕНО 17 ЛАЖНИХ ДИПЛОМА У БОЛНИЦИ: На помолу нове мере за борбу против корупције у БиХ

Foto: Ilustracija/Arhiva Novosti

Vlada Zeničko-dobojskog kantona prihvatila je Izveštaj o realizaciji Akcionog plana za provođenje Strategije za prevenciju i borbu protiv korupcije 2022‒2024. za period juni 2022 ‒ juni 2023. godine, a jedna od ključnih aktivnosti Kabineta za borbu protiv korupcije bila je revizija diploma zaposlenih u javnom sektoru, sa fokusom na Kantonalnu bolnicu Zenica, gde je izvršena revizija diploma 1.609 zaposlenih.

Svi slučajevi nevalidnih diploma su prijavljeni na dalje postupanje Ministarstvu unutrašnjih poslova i Kantonalnom tužilaštvu u Zenici, prenosi Srpskainfo.

Vlada je zaključkom zadužila rukovodioce organa i institucija ovog kantona da pruže punu podršku aktivnostima koje inicira i koordinira Kabinet za borbu protiv korupcije, kao i da samostalno provode aktivnosti na koje su obavezani Akcionim planom.

Vlada ZDK donela je odluku o formiranju dva elektronska registra – Registra zaposlenih u javnom sektoru i Registra imenovanih osoba u ZDK.

Registri će obuhvatiti sve organe javne uprave, upravne organizacije i službe, zavode i agencije, direkcije, pravna lica s javnim ovlašćenjima, javne ustanove i javna preduzeća čiji je osnivač ovaj kanton, te privredna društva u kojima kanton učestvuje kao osnivač ili ima osnivačka prava sa procentom učešća sa 50 odsto.

Premijerka ZDK Amra Mehmedić je podsetila da je uspostavljanje ovih registara usaglašeno na sastancima s predstavnicima OEBS misije u BiH, koja podržava korišćenje digitalnih alata koji će kroz povećanje transparentnosti doprineti smanjenju rizika od korupcije prilikom zapošljavanja u javni sektor i imenovanja u upravljačka tela.

Nosilac aktivnosti na izradi ovih baza podataka je Kancelarija za borbu protiv korupcije ZDK, a registri će biti dostupni na službenoj stranici ZDK, gde će svi građani imati mogućnost da pristupe i izvrše uvid u ove podatke.

Registar zaposlenih u javnom sektoru će sadržavati podatke o poziciji, sistematizovanom radnom mestu, stručnoj spremi, zvanju, radnom odnosu i osnovnoj plati zaposlenih, dok će Registar imenovanih sadržavati podatke o osobama imenovanim u upravljačka tela – upravne, nadzorne i školske odbore.

BONUS VIDEO:

„SITUACIJA JE NEPODNOŠLjIVA“: Meštani Grčke Tesalije u očaju nakon razorne oluje Danijel

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)