STOP BEĆIROVIĆA SRPSKOM AMBASADORU BIH U ZAGREBU: Nečuven diplomatski skandal uoči posete člana predsedništva BiH Hrvatskoj

Jurica KERBLER, stalni dopisnik iz Zagreba

11. 05. 2023. u 14:43

NEVEROVATNI diplomatski skandal potresa Zagreb, pre dolaska člana Pred­sedništva BiH Deni­sa Beći­rovića u radnu po­setu Hrvat­skoj.

СТОП БЕЋИРОВИЋА СРПСКОМ АМБАСАДОРУ БИХ У ЗАГРЕБУ: Нечувен дипломатски скандал уочи посете члана председништва БиХ Хрватској

Milanović i Plenković, Foto Tanjug

 Naime, iz njegove kan­celarije je, dan pre nego što će se sa­stati sa predsednikom Zoranom Milanovi­ćem i premijerom An­drejom Plenkovićem, zatraženo da na tim razgovorima ne bu­de i ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ. Razlog ove nečuvene odluke je što je Vranješ na listi am­basadora iz kvote Srba u BiH, a doma­ćini su se na­šli u nezavid­nom položaju. Nezamislivo je da u po­setu nekoj državi do­đe visoki politički predstav­nik druge države, a da ne bu­de prisu­tan ambasador zemlje primaoca.

Denis Bećirović, Foto AP

Nešto slično nije zabeleženo u Zagre­bu, a ni u svetu nema sličnih prime­ra. Vranješ je taj zahtev dočekao sa ogor­čenjem. Tvrdi da se kabinet bošnjačkog člana Pred­sedništva bavi brojanjem krvnih zrnaca u di­plomatskim predstav­ništvima, da je reč o srbofobiji i šovi­nizmu. Po njemu, to je i neviđeni presedan u diplomatiji BiH, da se opunomoćenom am­basadoru ne dopušta da bude isključen iz protokola.

- I pre su bo­šnjački politič­ki predstavnici zaobilazili i is­ključivali iz pro­tokola srpske ambasadore, ali na sup­tilniji način, ali ova­ko di­rektno insi­stirati na tome da član službe­ne dele­gacije BiH može biti samo Bošnjak, bez obzira na njegov rang, do sa­da nije zabeleženo u, inače nakaradnoj, diplomatskoj praksi BiH - smatra ambasa­dor Vranješ.

Aleksandar Vranješ, Foto RTRS

Po njemu je to oči­gledna diskrimina­cija, da Bećirović smatra da samo amba­sadori i diplomati iz redova bošnjačkog naroda mogu da pred­stavljaju BiH, dok su ostali diplomati dru­gog reda.

U Zagrebu će Beći­rović razgovarati sa Milanovićem i Plen­kovićem, a to je prva poseta Hrvatskoj jed­nog bošnjačkog člana Predsedništa posle više od sedam godina. Milanović je posetu najavio kao dolazak "starog poznanika", dok je Bećirović više puta kritikovao stav šefa hrvatske države prema BiH, rekavši da je Mi­lanović "primer štet­ne politike" i da treba da radi na "detuđmani­zaciji Hrvatske".

Na sastancima u Za­grebu razgovaraće se o otvorenim pitanjima Hrvatske i BiH, kao i o stanju u regionu.

Foto AP

Cvijanovićeva: Po istoj logici

REAGOVALA je i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović koja je rekla da po istoj logici ona treba da ukloni ambasadora Svena Alkalaja sa rasprava u Savetu bezbednosti UN. Pre koji dan je ambasador Vranješ govorio o aktivnostima Ustav­nog suda BiH i istakao da su to jasni napadi na inte­gritet Republike Srpske koji su politički motivisani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)