PLENKOVIĆ IDE U BRISEL, KOLINDA SE VRAĆA? Nervoza u Hrvatskoj uoči serije izbora

Jurica Kebler - Stalni dopisnik iz Zagreba

09. 03. 2023. u 12:34

Iako je do izbora u Hrvatskoj još godina dana počele su užurbane pripreme, lobiranja, traženje idealnih kandidata i sve teža retorika među političarima. Hrvatsku tako čekaju parlamentarni, evropski, predsednički i lokalni izbori, svi u razmaku od pola godine.

ПЛЕНКОВИЋ ИДЕ У БРИСЕЛ, КОЛИНДА СЕ ВРАЋА? Нервоза у Хрватској уочи серије избора

Andrej Plenković i Kolinda Grabar Kitarović, Foto AP

Najviše bure dižu izbori za Pantovčak, gde je u bivšoj Titovoj vili sedište šefa države, a sadašnji predsednik Zoran Milanović se ne izjašnjava hoće li ići u trku za drugi mandat. Kao predsednik je svestan da nema velike ovlasti i iako je najpopularniji političar u Hrvatskoj mnogi smatraju da bi trebao osnovati svoju stranku i ugroziti HDZ.

Najveća hrvatska stranka grčevito traže svog kandidata za predsednika, a sve se češće spominje da bi to opet mogla da bude Kolinda Grabar Kitarović. U poslednje se vreme češće pojavljuje u javnosti, ali ne želi otkriti da li se vraća u politiku. Još uvek ima simpatizere u vladajućoj stranci, iako su male verovatnosti da bi ponovo pobedila. Spominje se i diplomat Ivan Šimonović koji je u Njujorku, a bio je i pomoćnik glavnog sekretara UN i ministar u nekoliko HDZ-ovih vlada. Među potencijalnim kandidatima koje bi HDZ mogao suprotstaviti Milanoviću ako želi ostati na Pantovčaku spominje se i sadašnji predsednik Sabora Gordan Jandroković.

Kada je reč o parlamentarnim izborima sve ankete pokazuju veliko vođstvo HDZ i sadašnjeg premijera Andreja Plenkovića koji bi da su danas izbori lako došao do trećeg mandata. Stalno je u igri i Plenkovićeva politička budućnost, jer se kalkuliše da će posle izbora mesto predsednika stranke i možda premijersko prepustiti drugom, a on će karijeru nastaviti u Briselu, na nekom značajnom mestu u EU.

Slaba hrvatska opozicija nema istaknutog lidera, a šef SDP-a, nekoć jake leve stranke, uživa popularnost među 2 odsto birača, Za sada ne uspeva da se ujedini opozicija koja bi jedino tako imala šansu, a nema ni novih lica u hrvatskoj politici.

Jedini ”novi”, stranka Možemo koja vodi Zagreb, deluje kao da je u ilegali i provodi unutarnje izbore da javnost saznaje o njima tek kada su održani. Više deluju kao sekta nego kao moderna politička stranka, a desne stranke su okrenute prošlosti i nemaju programe koji bi privukli birače. Novog lIdera će ponuditi i Srbi, jer je Milorad Pupovac najdugovečniji hrvatski političar i očito ga čega penzija. Stranačka nada SDSS-a, bivši ministar Boris Milošević čeka sudski proces zbog pogodovanjima na konkursima i male su mu šanse da se vrati u politiku.

Najprivlačniji su evropski izbori koji donose beneficije i pare u Briselu. Jedna bivša hrvatske evroparlamentarka uspela je uštediti 700.000 evra, za što bi joj trebalo 438 godina rada u Hrvatskoj. Mesto u Evropskom parlamentu je đoker za hrvatske političare i najveća e jagma vladati baš za evropske izbore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024