GOCE DELČEV PRAVIO DVE DRŽAVE? Proslava 151. godišnjice rođenja revolucionara u senci tenzija između Severne Makedonije i Bugarske

Novosti online

04. 02. 2023. u 19:04

PROSLAVA 151. godišnjice rođenja revolucionara Goce Delčeva, kao nijedna pre protekla je u senci ogromnih tenzija između Severne Makedonije i Bugarske. Ulica koja vodi do Crkve Svetog spasa, gde počiva telo ovog revolucionara je bila blokirana, a sem dolaska zvanične bugarske političke delegacije, za goste iz ove zemlje bili su zatvoreni granični prelazi sa Severnom Makedonijom.

ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ПРАВИО ДВЕ ДРЖАВЕ? Прослава 151.  годишњице рођења револуционара у сенци тензија између Северне Македоније и Бугарске

Foto AP

Do popodnevnih sati prelazi su bili zatvoreni iz straha da bi se mogle ponoviti nemile scene i sukobi između bugarskih nacionalista i građana Severne Makedonije kakvi su viđeni 19. januara u Ohridu, gde je brutalno pretučen sekretar Bugarskog kulturnog centra Hristijan Pendikov.

Prema izveštajima medija iz susedstva, u crkvi Svetog spasa osim predsednika Pendarovskog cveće su položili visoki predstavnici države, ministri u vladi, narodni poslanici i predstavnici političkih partija. Bugarsku delegaciju je predvodio ministar unutrašnjih poslova Ivan Demirdžijev, a u njoj su bili ministar zdravlja Bugarske Asen Medžidijev i zamenik ministra unutrašnjih poslova Vencislav Katinov.

- Zadovoljan sam organizacijom manifestacije i čast mi je što sam ovde sa bugarskom delegacijom da odam počast velikom Goci Delčevu. Nema razloga za provokacije. Moramo da idemo napred, a to je ujedinjena Evropa, kojoj je potrebna stabilnost. Nadam se da će svi bugarski građani koji su otišli u Skoplje moći da dođu u hram Svetog spasa - rekao je Demirdžijev za bugarske medije.

Uoči obeležavanja 151. godine od rođenja "oca makedonske državnosti", skopski mediji su pisali kako se istorija ponavlja.

- Danas smo, s jedne strane, suočeni sa bugarskim uverenjima da makedonski revolucionar Goce Delčev podjednako pripada Bugarskoj i Makedoniji, a s druge su, pak, istorijske činjenice o životu, radu i životnom delu Goce Delčeva, o čemu svedoče i njegove izjave o konfrontacijama između Goce Delčeva i bugarskih vlasti.

Predsednik Pendarovski polaže venac / Foto AP

Portal "Antropol" piše da su u knjizi koju je izdala Istarska naklada Goce Delčev Hrista Andonova-Poljanskog, u Puli, 1985, citati makedonskog revolucionara koji jasno potvrđuju istorijske činjenice.

Jedan od citata Delčeva u ovoj knjizi je i: "Ne možemo se nadati pomoći drugih, nemojmo čekati pomoć od Bugarske, ili od bilo koje druge sile, ali treba da se pripremimo iznutra da svakog seljaka pronikne ta ideja, da se sve pripremi i da se onda diže masovni ustanak. Do tada, niko spolja ne sme da se meša u naš rad."

Nekadašnji predsednik Sobranja Tito Petkovski ukazao je da Bugarska i Makedonija sto godina zaostaju za vizijama Goce Delčeva i smatra da bi istoričari obeju zemalja trebalo da otvore arhive na ovu temu. Petkovski je gostujući na skopskoj TV24 rekao da, ako je Goce Delčev taj koji spaja dve zemlje, onda bi ga trebalo smatrati tvorcem obeju država.

HAPŠENjE NA GRANICI

U subotu oko 12.45 na graničnom prelazu Deve Bair došlo je do narušavanja javnog reda i mira od strane troje bugarskih državljana, saopštio je MUP Severne Makedonije. G. Z. (35), A. H. (50) i R. H. (54) koji su se prvo verbalno, grubo i nedolično ponašali prema policajcima i izgovarali najpogrdnije reči, a potom pokušali da fizički nasrnu na njih, privedeni su, saopštilo je Ministarstvo, a prenela je Telma. Razlog za nezadovoljstvo je bio jer nisu pušteni na obeležavanje u Skoplje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)