UHAPŠENI HRVATI U ZAMBIJI: Velika afera sa krijumčarenjem dece iz DR Kongo potresa hrvatsku javnost

J. Kebler, od stalnog dopisnika Zagreb

10. 01. 2023. u 06:40

ČETIRI hrvatska para uhapšena su u Zambiji pod optužbom da su švercovali decu iz DR Kongo, a sud će ovih dana doneti rešenje da li će se dalje braniti sa slobode.

УХАПШЕНИ ХРВАТИ У ЗАМБИЈИ: Велика афера са кријумчарењем деце из ДР Конго потреса хрватску јавност

Foto M. Anđela

Oni su iz sirotišta u Kongu usvojili tri trogodišnjaka i jednogodišnjaka i nameravali da ih dovedu u Hrvatsku, ali policija u Zambiji je procenila da dokumenti nisu bili u redu. U međuvremenu je nestao i načelnik sirotišta iz Konga, pa se ne zna pod kakvim su uslovima deca usvojena. Inače, imaju i hrvatske dokumente, ali hrvatska strana ne otkriva kako su do njih došli.

Hrvati su uhapšeni na aerodromu u Ndoli u Zambiji, a deca su smeštena u odgovarajuću ustanovu. Branili su se da je poštovana sva procedura u Kongu i da su dokumenti verodostojni. Ipak, policija ih je optužila za krijumčarenje dece, uprkos tome što iz Konga nisu primili svu dokumentaciju, a vlasti te zemlje su u početku tvrdile da je sve u redu. Tako se postupak otegao i tek sada će prvostepeni sud odlučivati šta dalje.

Optužba je teška i ako se dokaže, Hrvate čeka dugogodišnja kazna zatvora. Sada su smešteni u dva zatvora, muškarci u jednom, a žene u drugom. Angažovali su lokalnog advokata koji je vodio slučajeve usvajanja dece iz Konga za hrvatske porodice kod kojih nije bilo komplikacija. Advokat tvrdi da je i sada sve u redu i nije mu jasno zašto su hrvatski parovi koji su usvojili decu završili sa teškim optužbama.

Malo se zna o celom slučaju, a nije do kraja jasno kako su usvojitelji, i na osnovu čega, dobili dokumentaciju iz Hrvatske. I hrvatske diplomate u Zambiji su iz novina saznali za uhapšene Hrvate i tada im pružili diplomatsku pomoć. Dostavljeni su im u zatvor hrana i lekovi, ali nije rečeno šta je sa decom. Hrvatske diplomate tvrde da zambijske vlasti nisu nadležne za ovaj slučaj, jer se usvajanje dogodilo u Kongu i tamo niko nije pravio probleme.

Nije poznato da li su Hrvati i koliko platili usvajanje dece, a u poslednje vreme sve češće brojne porodice iz Hrvatske odlaze u afričke države zbog usvajanja. Merodavna hrvatska ministarstva nemaju rešenu potrebnu proceduru, pa postupak dobijanja dokumenata duže traje u Hrvatskoj od samog usvajanja u afričkim državama.

Veliki je problem što se parovi odlučuju dodatno da plate za postupak usvajanja, uz lokalne takse, pa se onda takvi slučajevi mogu smatrati "kupovanjem" dece, što je zabranjeno. U slučaju hrvatskih porodica, ključni svedok biće odbegli načelnik sirotišta, a ako vlasti u Zambiji procene da je bilo odstupanja od pravila i davanja novca za usvajanje, te krivotvorenja dokumenata, predviđena je kazna od 27 godina zatvora.

KO JE SVE UHAPŠEN

MEĐU optuženima u Zambiji su Zoran Subošić (na slici), gitarista grupe "Hladno pivo" i njegova supruga Azra Imamović Subošić koja radi u Ustavnom sudu, veterinar Ladislav Peršić i supruga Aleksandra, te većnik stranke Možemo Noe Kraljević, koji je promenio pol i partnerka Ivona, te bračni par Damir i Nadica Magić. Samo dva su para u hrvatskom registru potencijalnih usvojitelja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima